Spelbolags huvudkontor får elektrokromiskt glas

Den glasade fasaden på östra sidan är ”ansiktet” på det nya Tombola-huvudkontoret. På kvällen, tappar glaset sin reflekterande effekt och byggnadens inre avger en glöd av värmande ljus. Foto: James Newton

Low Street i den brittiska staden Sunderland var en gång en plats där varor lagrades och fartyg byggdes. Idag är det onlinespel och företaget Tombola som de unga yrkesverksamma tänker på. Utformningen av det nya huvudkontoret omfamnar den historiska industrin och lokalområdets arkitektur, medan användningen av SageGlass teknik ger anställda maximal komfort och en toppmodern arbetsmiljö.

Text: Anette Wennberg

Sunderland ligger vid mynningen av Wearfloden i Nordöstra England och var ursprungligen ett centrum för handel med kol och salt i området. Från 1300 - 1800- talet byggdes fartyg här och 200 år senare har Tombola och onlinespel alltså ersatt dessa långvariga inkomstkällor i hamnstaden.

Tombola grundades i Sunderland 2006 och är ett familjeföretag som utvecklar och marknadsför extremt framgångsrika onlinespel och har nu fyra filialer över hela världen. För att möta kraven på en innovativ, högteknologisk arbetsgivare, alltså behövdes ett nytt huvudkontor som designades och byggdes av Ryder Architecture. Byggnaden, som tilldelades ett pris av Architects Journal, ligger på Low Street i centrum av Sunderland, på södra stranden av Wearfloden.

 

bild
Ett centralt, öppet trapphus förbinder de tre våningarna och möjliggör visuell kontakt över alla plan. Foto: James Newton

 

Som ett av de ledande företagen i spelbranschen var det oerhört viktigt för klienten att skapa en attraktiv, samtida arbetsmiljö. Då de flesta av företagets anställda arbetar vid datorer var det viktigt att kontrollera bländningen från glasfasaden utan att använda interna eller externa skuggsystem. Efter omfattande forskning upptäckte arkitektteamet att SageGlass med sitt dynamiska elektrokromiska glas, inte bara uppfyllde företagets ambitioner för byggnaden estetiskt och funktionellt, utan det ger också stora prestandafördelar som lägre HVAC-kostnader och förbättrad individuell komfort.

 

bild
Den breda trappan ger plats för att sitta i mitten, det bjuder in och uppmuntrar människor att dröja kvar. Foto: James Newton

 

Totalt 9 365 kvadratmeter SageGlass Climaplus Grey installerades därför på Tombolas nya huvudkontor. Glaset tonar automatiskt upp/ner som ett svar på solens position, vilket betyder att det kan tillgodose behoven hos byggnadens användare. Det smarta glaset minskar också driftskostnaderna eftersom det gör omfattande kontroller av värme och ljus som kommer in i byggnaden.

 

bild
Bild: James Newton