Johanson + Beckmans = Sant

Foto: Johanson

Nytt projekt med lansering under 2021

Det mesta har varit sig olikt under 2020. Då känns det extra skönt med projekt som återkommer. Ett sådant är samarbetet mellan Johanson och Beckmans Designhögskola. För fjärde året är Johanson ett av de svenska varumärken som tillsammans med sistaårsstudenter på formlinjen får möjligheten att lära av varandra i ett möbelprojekt.

Tidigare produkter har uppmärksammats både som ”Årets Nykomlingar Form Award 2018” och ”Longlisted Dezeen Awards 2019”. I år samarbetar Johanson med Alice Lannfelt och Nataliya Khanenko. Resultatet ser vi i februari under Stockholm Design Week.
 

 

 

Alice och Nataliya har fått fria händer samtidigt som Johanson uppmanar studenterna att ta sig an ett projekt där de får möjligheten att utforska olika delar av processen. Med hänsyn till Johansons produktionsanläggning i Markaryd finns möjlighet att djupdyka både i såväl textil och skrädderi som metallbearbetning, träkonstruktion och slutligen lackering. 

"För oss känns det värdefullt att erbjuda eleverna full tillgång till hela vår produktionskedja. De är här för att lära och skapa sig en bild av den verklighet de snart ska äntra på egna ben", säger Dan Johanson, VD på Johanson. 
Alice och Nataliya landade också slutligen i en produkt där de fick bekanta sig med samtliga delar.
 

"Vi har lärt oss jätte mycket! Att arbeta med stoppade möbler hade ingen av oss gjort innan och det var mycket mer komplicerat än vi trott. Vi har fått arbeta mycket med den inre konstruktionen och klurat på smarta lösningar för hopsättningen vilket har varit både roligt och utmanande", säger Alice.

 

 

Projektet är i full gång. Efter besök i Markaryd tidigt i höstas, skissfaser och diskussioner landade man slutligen i en önskan att arbeta med en mindre sittmöbel.

"Att göra en sittmöbel var något som vi båda drömt om så när Johanson gav oss den möjligheten tog vi chansen. Samtidigt ville vi göra en produkt som skulle komplettera deras befintliga sortiment som består av mycket möbler för kontor och offentlig miljö. Så idén bakom vår möbel var att skapa en liten sittmöbel som var lätt att flytta runt. En möbel som är perfekt när du behöver en extra sittplats vid ett möte eller ska ta en kort paus", säger Nataliya.

"Vi hoppas se vår möbel i framtidens kontorslandskap eller kanske i en loungemiljö på ett hotell", flikar Alice in.

I februari kommer vi får bekanta oss med resultatet. Exakt var återstår att se. Något vi vet dock vet, är att produkten har fått namnet Handle Chair, ett namn som refererar till stolens tydliga form där just handtagen utgör en signifikativ del. 

"Namnet för också tankarna till det engelska talesättet ”handle with care” (på svenska -hanteras varsamt) vilket vi tyckte var fint. Handtagen är en stor del av vår design, både utseendemässigt och konceptuell och vi ville att namnet skulle återspegla det", säger Alice.