7 tips på hur du lyckas med den perfekta tavelväggen

Enstaka tavlor är inte längre lika vanligt att se hängandes på en vägg. Istället väljer många att hänga med i den populära trenden att skapa personliga tavelväggar. En tavelvägg kan verkligen göras personlig. Du kan kombinera personlig fotografi, fotoposters och andra posters för att skapa den bästa tavelväggen. Följ ett färgtema eller kombinera färger och motiv som kanske inte annars hade passat ihop. Använd liknande ramar, olika ramar eller andra alternativ.

Artikeln är inspirerad av Papertowns artikel med tips och inspiration för tavelväggar.

1. Möblera ditt rum som du vill ha det först

Börja med att möblera rummet där du tänkt skapa en tavelvägg. Skapar du först tavelväggen finns risken att du måste flytta runt på allt igen. Prova dig fram med möbleringen och när du har hittat den möblering som passar dig bäst så kan du gå till nästa steg.

Det är bra att använda själva rummet som utgångspunkt när det gäller mellanrummet mellan dina tavlor. Om det är ett stort rum kan du använda lite mer luft mellan varje tavla. Är det däremot ett mindre rum så kommer rummet att kännas rymligare om du använder dig av mindre mellanrum.

2. Utgå från vilka möbler du ska använda i rummet

Om du vill att tavlorna ska sitta ovanför en möbel såsom en säng, bord eller soffa så utgå alltid från den specifika möbelns bredd och centrera tavlorna utifrån denna.

Stilen och storleken på tavelväggen avgörs oftast av var den ska placeras. Om du har en byrå så kan du exempelvis ställa tavlorna på byrån lutade mot väggen. I kombination med vackra prydnadssaker kan det bli ett perfekt inslag i inredningen.

En bra riktlinje som du kan utgå ifrån är att hänga tavlorna så att avståndet till taket är längre än avståndet till vad möbeln under är.

3.Välj om du ska använda ramar, posterhängare eller lister

Om du väljer att ha olika färger och stil på motiven blir det snyggt och harmoniskt med enhetliga ramar. Väljer du istället att ha ett tema för dina motiv så som posters endast i svartvitt, då kan du med fördel blanda olika typer av ramar.

Om du inte vill använda dig av ramar kan du välja posterhängare, lister, vajrar eller att luta inramade posters mot väggen. Självklart behöver det ena alternativet inte utesluta det andra utan du kan även kombinera dessa olika alternativ.

4. Vilken färgskala ska du använda?

Välj ditt färgtema, är det viktigt att färgerna matchar resten av rummet eller vill du att det bryter av och sticker ut? Om du vill så låt färgerna i tavlorna gå igen i något annat som finns i rummet såsom en matta, en möbel eller en kudde. På detta sättet stärker du en harmoni i rummet. Är du en person som tröttnar snabbt på starka färger, är de klassiska färgerna beige, grå, svart och vitt kanske bäst för dig.

Självklart går det även bra att använda starka färger för att få en tavelvägg att sticka ut och bilda en helt unik stil.

5. Lägg ut ramar, posters eller papper på golvet för att utforma väggen

Innan du börjar spika i väggen så är det bra om du har en klar bild över hur du vill att din tavelvägg ska se ut. Du kanske har en bild i huvudet men behöver se hur det kommer att se ut i verkligheten. Ett bra tips är att placera ut ramar och posters på golvet för att få en bra överblick. Här kan du ändra om hur många gånger som du vill tills du tillslut hittar den perfekta kombinationen för din personliga tavelvägg.

6. Blanda typer av verk

En levande tavelvägg kan du få genom att blanda olika typer av verk. Var inte rädd för att blanda poster, illustrationer och tavlor på din tavelvägg. Låt tavelväggen spegla vem du är och välj ut verk som speglar din personlighet och som du gillar. Låt tavelväggen tala för sig själv och förlita dig på upphängning, färg, form och kombinationer.

7. Blanda storlekar

Genom att blanda olika storlekar får du en spännande och snygg tavelvägg. Ytterligare en fin detalj är om du väljer ramar i olika former. Varför inte ta med en eller två fyrkantiga, rektangulära eller runda ramar. Genom att använda olika storlekar bidrar till en mer levande tavelvägg.

Sammanfattning

Det är relativt enkelt att bygga en snygg tavelvägg. Men det viktigaste är att du väljer posters och tavlor utefter din smak. Den här artikeln är inspirerad från posterföretaget Papertowns inredningsblogg, läs mer om Papertown på Handlasmart.se