Fragment av Todd Bracher

Alla moduler i kollektionen tillverkas i Fogias egen fabrik och kan kundanpassas efter kundens önskemål av textil. Fragment börjar säljas under våren 2021. Bild: Fogia

Under Stockholm Design Week i februari 2021 lanserar Fogia Fragment – ett helt nytt möbelkoncept framtaget tillsammans med den hyllade amerikanska designern Todd Bracher Studio. Lanseringen av Fragment blir startskottet och det första designsamarbetet mellan Todd Bracher och Fogia.

Todd Bracher, som hyllats för sitt strama, arkitektoniska och raffinerade formspråk, introducerades för Fogia av designern Luca Nichetto, en av Fogias framstående formgivare. Fogia och Bracher inledde snart därefter ett samarbete som nu utmynnat i Fragment – ett system av sittmoduler som definieras av detaljer som framhäver systemets mångsidiga funktionalitet. Man har medvetet valt att inte ringa in någon tydligt definierad målgrupp för Fragment, eftersom gränserna mellan hem och offentlig miljö allt mer suddas ut.

– Todd Bracher är en unik formgivare. Amerikan i grunden, men hans sätt att se på design och funktion har influerats starkt av hans tid i Europa. Vi har samma vision, men Todd Bracher tillför en ny dimension och ser på formgivning med nya ögon, vilket har gjort det oerhört spännande att förverkliga det här projektet, säger Marcus Huber, vd för Fogia.

 

bild
Fragment, designad av Todd Bracher Studio. Bild: Fogia

 

Som svar på de snabbt föränderliga sätt vi arbetar och lever på, sammanfattar Fragment en ny vardag där varje modul kan anpassas efter behov. Med en öppen planlösning tillkommer ett behov av mikroarkitektur i rummet och ett ökat behov av integritet, särskilt för arbetsplatsen, där Fragment blir ett centralt och naturligt inslag. 

 

bild
Alla moduler i kollektionen tillverkas i Fogias egen fabrik och kan kundanpassas efter kundens önskemål av textil. Fragment börjar säljas under våren 2021. Bild: Fogia

– Av någon anledning tenderar formgivare ofta att dyrka design men att bortprioritera komfort – något jag med Fragment strävade efter att ändra på. Jag ville ta tillvara på Fogias breda kunskap inom detta område och samtidigt minimera användningen av material. Resultatet blev en nätt, lätt och smidig kollektion, säger Todd Bracher.

Tidigt under utvecklingsprocessen valde man att utmana den traditionella miljön – både för hemmet och arbetsplatsen, där sittplatser oftast är antingen intetsägande eller överbelamrade med kuddar och textilier. Därför är kuddarna i Fragment fästa i modulen för att bibehålla en maximal komfort. Under utvecklingsfasen har känslan för detaljer varit ytterst närvarande i alla aspekter, från naturmaterial av allra högsta kvalitet till sömmar och akustiska egenskaper.