Säng designad av Børge Mogensen lanseras av Carl Hansen & Son

Luxuös säng som är baserad på Børge Mogensens design. Bild: Carl Hansen & Son

Den danska möbelproducenten Carl Hansen & Son har länge velat skapa en säng. I juni 2021 blir det verklighet när man lanserar BM0855 – en luxuös säng som är baserad på Børge Mogensens design för dagbädden BM0865. Med en minimalistisk design och exklusiva materialval kombineras det bästa av två världar.

Børge Mogensen är en av Danmarks viktigaste formgivare. Han efterlämnade ett omfattande och mångfacetterat designarv, och Carl Hansen & Sons kollektion av möbelklassiker innehåller redan flera av hans funktionalistiska möbler.

 

bild
Bild: Carl Hansen & Son

 

Carl Hansen & Son har länge haft planer att utöka sin samling med en säng, men har inte hittat rätt design och tillfälle. Under ett besök i Børge Mogensens sommarhus upptäcktes bland annat bädden, som Carl Hansen & Son lanserade 2020, men där användes den som säng. För Carl Hansen & Son stod det snart klart att man hade hittat sin säng.

– Vi har länge haft en önskan om att kunna möblera alla rum i huset. Med sängen blir det möjligt att möblera sovrum eller hela hotellrum med vår kollektion, och framför allt med vårt urval av Børge Mogensens möbler, vilket känns helt fantastiskt, säger Knud Erik Hansen, vd för Carl Hansen & Son.

Sängen har många av Børge Mogensens karaktäristiska detaljer – inte minst de synliga och vackert sinkade hörnen, som kräver stor precision och ett omsorgsfullt hantverk. Børge Mogensens fokus på att skapa design som håller i generationer återspeglas också tydligt i sängens robusta ram i massiv ek. Uttrycket fulländas med rektangulära och cylinderformade kuddar och stroppar i kärnläder.

 

bild
Bild: Carl Hansen & Son

I skapandet av sängen har Carl Hansen & Son samarbetat med sängtillverkaren DUX, bland annat har man tagit fram en specialanpassad DUX-madrass och bäddmadrass som ger sängen maximal komfort. Sängen är även klädd i en slitstark ljusgrå DUX-textil med exklusiva, handsydda keder.

Om Børge Mogensen
Børge Mogensen (1914-1972) var känd som ”folkets designer” eftersom han under hela sin karriär insisterade på att skapa kvalitetsmöbler som människor hade råd med. Mogensens syn på den kreativa processen var att framställa möbler som satte människan i centrum och som höll i flera generationer. Han kom att bli en av efterkrigstidens mest inflytelserika formgivare och en förgrundsgestalt i den danska designrörelsen Danish Modern. Mogensens ambition att designa enkla och funktionella trämöbler för både privata och offentliga miljöer var – och är än i dag – i linje med den danska synen på design och konceptet demokratisk design.

 

bild
Børge Mogensen (1914-1972).