Magis presenterar COSTUME designad av Stefan Diez

Modulära soffan- COSTUME designad av Stefan Diez. Bild: Magis

Det modulära soffsystemet COSTUME från Magis, designad av Stefan Diez. Soffan är pragmatisk, kan transformeras och tar hänsyn till naturens resurser.

Hittills har det funnits två sätt att konstruera en soffa, antingen bestod den av en träram med en struktur av bälten, fjäderkärna, skum och klädsel eller så var den baserad på en metallram med inbyggd upphängning, som var fylld med skum. Båda variationerna har en sak gemensamt: det är kostsamt och svårt att tillverka dessa, materialen är svåra eller omöjliga att separera och soffan innehåller stora mängder skum som inte kan återvinnas.

 

bild
COSTUME tog fyra år att att utveckla. Bild: Magis

 

Nu har Magis i samarbete med designern Stefan Diez utvecklat en helt ny konstruktionsmetod för soffor där de individuella komponenterna i den modulära COSTUME- soffan inte är permanent anslutna till varandra. Det betyder att den lätt kan demonteras, till exempel för rengöring eller om den behöver ny klädsel.

 

bild
Det hela började med en enkel fråga: Vad händer om vi helt tänker om kringen soffas standardkonstruktion? Bild: Magis

 

bild
Om klädseln en dag slits ut kan den enkelt bytas ut. Detta koncept gör det möjligt för Costume att leva upp till Magis krav på att utveckla produkter som använder material på ett ansvarsfullt sätt. Bild: Magis

 

Kärnan i COSTUME är en kropp tillverkad av återvunnen och återvinningsbar polyeten som tillverkats med en rotationsgjutningsteknik från möbel- och bilindustrins avfall. En insats av fickfjäderkärnor ger dämpningen för sätet och ryggstödet. Ovanpå detta finns ett tunt lager av polyuretanskum. Helheten hålls samman med ett ”lock” av tyg som kan fästas på soffan med hjälp av spännremmar och som är lätta att ta bort när som helst. Det är inte bara att detta system använder mycket mindre skum vid tillverkning än konventionella soffor - de flesta material som används kan också lätt återvinnas.

 

bild
Bild: Magis