Nya bord och marmorskivor till Paul McCobbs bordsserie Planner

Paul McCobb betraktas som ett designgeni inom möbeldesign, form och geometri, och hans designarv i allmänhet – och Planner-borden i synnerhet – är ett slående bevis på hur funktionalitet och estetik kan smälta samman i perfekt harmoni.

2018 återlanserade Fritz Hansen den amerikanska designern Paul McCobbs ikoniska bordsserie Planner från 1953, och uppdaterade borden med en exklusiv och blott 20 millimeter tunn marmorskiva. I april 2021 utökas Planner-serien med tre nya storlekar på borden, i form av kaffe- och sidobord samt två nya sorters marmor på bordskivan.

De nya marmorskivorna, som ersätter tidigare marmorskivor på alla bord i Planner-serien, kompletterar McCobbs ursprungliga design med ett samtida utseende och finns tillgängliga i två olika sorters marmor: Nero Marquina och Ligourio. Den mörka Nero Marquina härstammar från Spanien och med sin tunna vita ådring inger den en estetisk elegans i kontrast mot sin svarta bas. Den ljusa Ligourio-marmorn kommer från Grekland och har en subtil karaktär som varsamt rör sig mellan värme och djup. Den polerade bordsskivan vilar på̊ en stålram av raka linjer – en detalj som är karaktäristisk för McCobbs design.

 

bild
McCobb formgav ursprungligen Planner för mer än ett halvt sekel sedan, men bordens tidlösa design är lika estetiskt tilltalande idag. De traditionella formerna och raka linjerna, kombinerat med en grafisk lekfullhet, för tankarna tillbaka till 50-talets distinkta och kreativa designscen.

 

bild
– Paul McCobbs formgivning är sofistikerad, enkel och nästan svävande i sitt uttryck. I sin natur är den tidlös och samtidigt modern, och upprätthåller vissa estetiska principer som inte förändras med åren. McCobbs designestetik reflekterar definitionen av en klassisk designikon, säger Christian Andresen, designchef på Fritz Hansen.

Om Paul McCobb
Paul McCobb (1917-1969) var en av de mest framstående amerikanska formgivarna under 50- och 60-talet. Under en period på 20 år utvecklade han en imponerande portfölj av multifunktionella möbler, inredningsdetaljer och textilier. 

Utöver möbeldesign och inredningsdetaljer designade McCobb även radio- och TV-apparater för CBS och Hi-Fi-konsoler för Bell & Howell. Under sin verksamma tid hann Paul McCobb ta emot bland annat Good Design Award från MoMA fem gånger, Philadelphia Museum of Arts och Better Design Award, 1959.  

bild

Bilder: Fritz Hansen