Josef Franks tapet Aurora nylanseras av Svenska tenn

Bild: Svenska tenn

Svenskt Tenns tapet Aurora som Josef Frank formgav 1947 har tagits fram ur Svenska tenns arkiv där den legat väl bevarad sedan 60-talet.

I Svenskt Tenns arkiv finns cirka 3000 ritningar och skisser på möbler, belysning och produkter samt ungefär 250 mönsterförlagor för tapeter, mattor och textila mönster ritade av Josef Frank. Arkivet innehåller även ett stort antal historiska föremål som tidigare varit i produktion. Svenskt Tenns arkiv är en del av Sveriges Riksarkiv.

– I vårt uppdrag ligger ett ansvar att värna det kulturella arv som Svenskt Tenn förvaltar. Detta gör vi genom att vi växlar de mönster som finns i produktion och låter vissa textilier och tapeter vila i arkivet. På det sättet kan vi säkra att sortimentet varierar och att vi säkrar att mönstren inte tröttas ut över tid. Med Aurora så ser vi att tiden är den rätta och att tapeten med sina ljusa färger tillför något till vårt övriga tapetsortiment, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

bild
Josef Frank komponerade drömlika tapetmönster där verklighetens växtlighet mötte fantasins färgsprakande blomster. Med sina rosa, blå och violetta toner förenas blommorna i tapeten Aurora, vars namn betyder gryning på latin. Bild: Svenska tenn

Precis som övriga tapeter hos Svenskt Tenn så tillverkas Aurora på Ulricehamns tapetfabrik.