Ombyggnaden av Göteborgs Stadsteater moderniserar och framhäver byggnadens kulturhistoriska värden

Göteborgs Stadsteater återinvigs hösten 2021. Foto: Hans Wretling

Text: Annika Wihlborg

Byggnadsminnesmärkta Göteborgs Stadsteater vid Götaplatsen genomgår för närvarande en omfattande renovering och ombyggnad. Den vackra teaterbyggnaden moderniseras och rustas upp med varsam hand. Hösten 2021 återinvigs teatern, som då rustats upp såväl invändigt som utvändigt och dessutom har förstärkts med en helt ny tredje scen med foajé, restaurang och bar.

Göteborgs stadsteater uppfördes 1934 efter ritningar av Carl Bergsten. Huset byggnadsminnesförklarades 2017. Drygt en tredjedel av fastigheten byggs om. I projektet ingår också en omfattande fasadrenovering som även inkluderar fönsterrenovering. I den utvändiga fasadrenoveringen av byggnaden ingår bland annat att fogarna på de 240 fönster som pryder fasaden mot Götaplatsen och Berzeliigatan har återfått sin originalfärg. Den övergripande målsättningen är att framhäva och synliggöra husets kulturhistoriska värden för besökarna.

bild
Många originaldetaljer från 1934 bevaras på fastigheten. Foto: Kalle Sanner

 

Ny scen, restaurang, bar och artistfoajé

När Göteborgs Stadsteater återinvigs hösten 2021 kommer den att bestå av totalt tre scener. Nytillskottet blir en liten scen med plats för drygt 75 åskådare som möjliggör flexibla publiklösningar och mer intima föreställningar än teaterns större scener. I samband med renoveringen byggs även en ny restaurang och bar, foajé, artistfoajé, sidoscen samt toaletter. Dessutom renoveras fastighetens fasader, avloppsstammar samt ytskikt i trapphus och loger. En ambition är dessutom att öka Stadsteaterns tillgänglighet.

Invändigt kommer konstnären Liva Isakson Lundin att gestalta den nya ingången till Lilla Scen. Hennes förslag, som går under arbetstiteln Trådarna, kommer att installeras i det nybyggda trapphuset som leder publiken från kassahallen, till Lilla Scen och den nybyggda restaurangen.

 

bild
I stadsteaterns stora salong fanns tidigare en exklusiv guldtapet som restaureras och återskapas i samband med upprustningen av fastigheten. Foto: Kalle Sanner

 

Återskapar och förstärker tidstypiska byggnadsdetaljer

Under 2020 genomfördes grundförstärkning och schaktning som stärkte upp hela fastigheten. Samtidigt gjöts ett nytt bjälklag och ett nytt våningsplan skapas. Foajén och kassahallen hör till de delar av fastigheten som har högst kulturhistoriskt värde. Här har AIX Arkitekter lagt mycket fokus på att återskapa och förstärka de befintliga kulturhistoriska och tidstypiska värdena, bland annat genom att framhäva byggnadsdetaljer som tidigare dolts. I AIX Arkitekters projektering har fastigheten indelats i zoner utifrån dess kulturhistoriska värde. Zonerna ger en skala från ett musealt- till ett respektfullt förhållningsätt till det befintliga. Den nya restaurangen inryms i en långsmal och fönsterlös lokal, vilket AIX Arkitekter kompenserar för genom en kombination av öppna hyllor, textil, belysning och metalliska ytor som ska ge baren ett inbjudande och ombonat intryck.

 

bild
I foajén kombinerar vi de befintliga kulturhistoriska värdena med trappan ner till den nya scenen, som byggs på källarplan. Foto: Hans Wretling

 

–I foajén kombinerar vi de befintliga kulturhistoriska värdena med trappan ner till den nya scenen, som byggs på källarplan. I trapphuset ner till den nya scenen kommer besökarna att känna igen färgskalan från foajén, men väggarnas struktur präglas mer av källarmiljön. Glaspartier öppnar upp mot det nya trapphuset och eftersom utrymmet är fönsterlöst och därmed saknas dagsljusinsläpp har vi jobbat med glaspartier och siktlinjer som gör att det händer något på vägen ner till den lilla scenen, säger Marie Eklund, handläggande arkitekt för Göteborgs Stadsteater på AIX Arkitekter.

 

bild
Foto: Hans Wretling

 

bild