Bättre busskurer skapar mindre skadegörelse

Vackrare busskurer ger mindre skadegörelse menar beckmanstudenten Nataliya Khanenko. Foto: Privat

Skadegörelse i form av vandalisering av busshållplatser ger en stor inverkan på människor och skapar otrygghet. Med en ny utformning av busshållplatsen vill beckmanstudenten Nataliya Khanenko bidra till ett tryggare samhälle. Nataliya och läser sista året på Formprogrammet vid Beckmans Designhögskola och hennes examensarbete handlar om trygghet och vandalisering av busskurer.

x

Busskuren Shelter är Nataliya Khanenkos examensarbete på Beckmans Designhögskola. Foto: Eget

Projekt startade ur Nataliyas egen erfarenhet när hon själv stod vid en skadad busshållplats och undrade varför man inte kunde använda något bättre material? Skadegörelse är ofta förknippat med missnöje med samhällets system. Eftersom nästan alla väderskydd är mycket lika varandra, så att de knappt upplevs som någonting som tillhör och är gjort för folk, kan en hållplats vara ett mål för skadegörelse.

Över tid har Nataliya Khanenko utforskat frågan: på vilket sätt kan ny design förbättra busskurer så att de ökar känslan av trygghet? Olika typer av research och experimenterande ledde fram till ett svar som kan fungera bra. En attraktiv och tilltalande hållplats visar att man tänker lite extra och bryr sig om alla som brukar den. En busshållplats i ny- och genomtänkt design ger ett mervärde samtidigt som den blir en uppskattad del i av miljön.