Scandic Landvetter - Göteborgs nya landmärke

Beläget ett par fotsteg in i den moderniserade terminalbyggnaden ligger entrén till Scandic Landvetter där resenärer möts av ett pulserande hotell, ritat av arkitektbyrån Wingårdhs.

Scandic Landvetter öppnar sina dörrar för långväga gäster och västkustbor på resande fot. Med sina 223 rum i direkt anslutning till terminalbyggnaden fyller Scandic Landvetter ett behov som tidigare saknats i Göteborg, ett internationellt flygplatshotell som utformats för att människor ska mötas. Scandic Landvetter är således en viktig byggsten i den snabbt växande flygplatsstaden på Göteborg Landvetter Airport.

bild
Scandic Landvetter fasad. 

Beläget ett par fotsteg in i den moderniserade terminalbyggnaden ligger entrén till Scandic Landvetter där resenärer möts av ett pulserande hotell, ritat av arkitektbyrån Wingårdhs. Fasaden med sina 1308 flaggor i en ljus stansad aluminiumplåt skapar en internationell känsla och högst upp i hotellet huserar gym- och relaxavdelning med panoramavy över start- och landningsbana. Den internationella atmosfären är genomgående för hela hotellet, inte minst i det unika konstverket, ett flygplansfönster bestående av 36 000 semesterbilder som sträcker sig från golv till tak i lobbyn.

- Det är med stolthet som jag tillsammans med mina medarbetare äntligen får öppna de stora glaspartierna som utgör entrén till Scandic Landvetter. Här flyter framtidens terminal och hotellobby sömlöst ihop och på Scandic Landvetter blandas fritids- och affärsresenärer i allt från restaurangen med sitt öppna kök, till lobbyn eller på konferensvåningen med sina dynamiska mötesplatser. Jag ser väldigt mycket fram emot att nu få välkomna både långväga resenärer och västkustbor till Scandic Landvetter, säger Lina Lilja, Hotelldirektör på Scandic Landvetter.

Bakom Scandic Landvetters unika arkitektur och design står den prisbelönta arkitektbyrån Wingårdhs, med Gert Wingårdh som huvudansvarig arkitekt. Designen har inspirerats av den nordiska miljön med sin färgpalett bestående av varma färger, ljusa träslag och en blandning av nordiska och internationella hantverkdetaljer.

Idéen till flaggorna fick Gert Wingårdh när han en morgon lyssnade på radion, där man berättade om en kvinna som flytt från Ungern till Schweiz under andra världskriget och den positiva känslan hon fick av att mötas av en ungersk flagga i det land hon kom till. Den är just den känslan av välkomnande som hotellgäster och resenärer på Scandic Landvetter ska mötas av.

 

bild
Scandic Landvetter entré och lobby. 

- Flaggor är för mig den ultimata symbolen för internationell verksamhet. För resande, möten och gränsöverskridande samtal. Självklart ska Sveriges näst största stad och flygplats ha en byggnad som signalerar allt detta. Varma, naturliga material som håller över tid dominerar insidan och bjuder in till samvaro. Låt 2021 bli året då vi åter kan mötas under gemensam flagg, säger Gert Wingårdh, Arkitekt SAR/MSA.

 

bild
Scandic Landvetter lobby, flygplansfönster, trappa.

Scandic Landvetter är Scandics andra flygplatshotell på den svenska marknaden, men det första i samarbete med Swedavia. Med sitt strategiska läge i den moderniserade terminalbyggnaden och exceptionell närhet till de 20 gaterna, är Scandic Landvetter ett välkommet tillskott i hotellportföljen.

 

bild
Scandic Landvetter bar- och restaurang med open-kitchen.

- Vi har under många år önskat att etablera oss på Göteborg Landvetter Airport och tillsammans med starka samarbetspartners i Swedavia och Midstar, kan vi nu i linje med våra kunder och gästers önskemål, erbjuda ett internationellt flygplatshotell med möjlighet till effektiva möten utan att ens behöva lämna terminalen. Genom Scandic Landvetter tar Scandic ytterligare ett steg mot att stärka vår internationella kännedom och har en bra position i takt med att besöksnäringen står i startgroparna för återstart, säger Peter Jangbratt, Sverigechef på Scandic Hotels. ​

 

bild
Scandic Landvetter restaurang. 

 

Scandic Landvetter är även en viktig byggsten i Swedavias strategi att utveckla en modern och hållbar flygplatsstad på och omkring Göteborg Landvetter Airport med hotell, handels- och arbetsplatser samt lager- och logistikverksamhet.

 

bild
Twin Superior. 

 

- Vi är givetvis mycket glada för att Scandic Landvetter nu slår upp dörrarna i lagom tid för att världen börjar öppna upp och flygtrafiken och resenärerna kan börja återvända. Scandic är ett mycket bra tillskott i vårt arbete med att utveckla upplevelsen på flygplatsen för framtidens resande. Det bidrar både till att skapa god tillgänglighet och attraktiva mötesplatser för hela Västsverige, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör Göteborg Landvetter Airport på Swedavia.

 

bild
Family Superior.

 

Precis som alla Scandichotell har Scandic Landvetter byggts med hållbarhet i fokus. Fastigheten planeras att miljöcertifieras enligt den högt rankade, internationella BREEAM-SE certifieringen med målet att uppnå betygsnivån, Very Good. Scandic Landvetter har försetts med Scandics nya rumskoncept där sömn och sängupplevelsen står i fokus. Hotellrummen är byggda med inspiration från ett cirkulärt tänkande, där delar av rumsinredningen är tillverkat av återvunnet material. Inredningen har en livslängd på upp till 15 år och kan återbrukas vid renovering, samt vissa material återvinnas, något som går i linje med Scandics vision om ett helt cirkulärt hotellrum.

 

bild
Scandic Landvetter relaxavdelning med utsikt över start- och landningsbana.

Fakta om Scandic Landvetter

 • Sju våningar fördelat på 10 000 kvm
 • Rum: 223
 • Familjerum: 80
 • Tillgänglighetsrum: 27
 • Djurrum: 44
 • Allergirum: 14
 • Antal bäddar: 596
 • Sittplatser i bar och restaurang: 270
 • Antal konferensrum: 9, maxkapacitet 140 gäster
 • Coworkingplatser: 38
 • Gym- och relaxavdelning: bastu och hot tub med utsikt över start- och landningsbana
 • Arkitektur och design: Wingårdhs, huvudansvarig arkitekt, Gert Wingårdh
 • Fastighetsägare: Swedavia (Midstar Hotels AB från 14 juni 2021)
 • Byggår: 2021
 • Entreprenad: PEAB
 • Miljöcertifiering: BREEAM-SE, Very Good, från hösten 2021
 • Direkt anslutning till Landvetters moderniserade passagerarterminal

Bilder: Scandic