Monica Förster vinner Bruno Mathsson-priset 2021

Cloud för Offecct, 2003. Foto: Offecct Zanats Reshma-mönster till Tara hyllsystem. Foto: Zanat / Almin Zrno

2021 års Bruno Mathsson-pristagare är den svenska formgivaren Monica Förster. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor. Prisutdelningen sker den 20 november 2021 på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo i samband med vernissagen av en omfattande utställning med Förster i Formladan.

 

bild
Porträtt Monica Förster. Foto: Alicia Knight Cloud för Offecct, 2003. Foto: Offecct Zanats Reshma-mönster till Tara hyllsystem. Foto: Zanat / Almin Zrno​​​​​​​

 

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:

Drivkraften att testa nya former, tekniker och material är imponerande i Monica Försters omfångsrika produktion. Hennes gränsöverskridande och internationella designdialoger överraskar och förbluffar, liksom blandningen av lätthet och tyngd i de kreativa uttrycken. Hon är en ambitiöst engagerad ensamvarg som utmanar moderna klassiker med oväntad spänst i sina former; hon blandar elegans och saklighet med kittlingar av fulsnyggt. Styrkan finns i den svårfångade och samtidigt tillåtande attityden.

 

bild
Suit för Artifort, 2020. Foto: Artifort Esedra för Poltrona Frau, 2007. Foto: Poltrona Frau Tucano för Zanotta, 2020. Foto: Zanotta

Om Monica Förster

Monica Förster (f. 1966) är en av Sveriges internationellt mest etablerade formgivare, med uppdrag som spänner från möbler och objekt till inredningar, industridesign och strategiutveckling. Hon drivs av att lösa problem och ta sig an utmaningar inom för henne okända områden.

Förster växte upp nära naturen i Dorotea i Lappland. Hon utbildade sig på Beckmans följt av Konstfack och grundade strax efter examen sin egen designstudio i Stockholm. Genombrottet kom med ett uppblåsbart rum i rummet, Cloud för Snowcrash, som blev vida uppmärksammat på Milano-mässan 2003. Idag formger hon regelbundet för europeiska möbelproducenter som Zanotta, Tecno och Poltrona Frau. Parallellt finns även många och skiftande uppdragsgivare på hemmaplan. Hon ritar exempelvis möbler för Offecct, Fogia och Erik Jørgensen, krukor för Skultuna, ljusstakar för Georg Jensen, bruksporslin för Rörstrand, bestick för Gense, smyckeskrin för Svenskt Tenn och grävmaskinsstol för Volvo Construction Equipment. Totalt har Försters designstudio 57 uppdragsgivare.                  

Förster har ett passionerat förhållningssätt till tillverkning och finner lycka i att det hon formger skapar jobb åt skickliga hantverkare. För snart ett decennium sedan fick hon kontakt med Orhan Niksic som då jobbade för Världsbanken och var på väg att flytta hem till Bosnien för att bli VD för familjens hundraåriga snideriföretag Zanat (zanat på bosniska betyder hantverk). Niksic såg behovet av att samarbeta med formgivare och hade läst om Försters drivkraft att utgå från varje tillverkares historia och unicitet. Förster blev företagets art director, och Zanats produkter, formgivna av såväl Förster som andra internationellt verksamma formgivare, har idag en bred publik i olika delar av världen. Träsnideritraditionen i Zanats hemstad finns dessutom sedan 2017 på Unescos världsarvslista.