Ny designvecka lyfter svensk design - Stockholm Creative Edition

STOCKHOLM CREATIVE EDITION – ULRIKA ATTAR AND PHILIPPE ATTAR Foto: Andy Liffner

Mellan den 23 och 29 september anordnas för första gången Stockholm Creative Edition – en designvecka helt dedikerad till svensk design. Med huvudstadens levande siluett som fond öppnas showrooms, studios, pop-up-ytor och utställningar som välkomnar designintresserade från hela världen. Designveckan blir en årlig mötesplats där det bästa som Sverige har att erbjuda inom design visas upp för både allmänheten och arkitekt- och designbranschen. Bakom initiativet och konceptet står designbyrån Atmosfär by Attar. 

Stockholm och Sverige har ett rikt och unikt ekosystem av framgångsrika designföretag i olika storlekar och med olika inriktningar. Genom Stockholm Creative Edition ges de möjligheten att skapa utställningar och visa upp sig på ett spännande sätt, där upplevelseaspekten tillåts stå i centrum. Dessutom uppmuntras samarbeten mellan entusiaster och framstående aktörer inom många olika fält – till exempel är gastronomi och mat tydligt kopplat till evenemanget och flera restauranger deltar i en Stockholm Food Tour, som kombinerar högklassig mat med exklusiv design i de bästa restaurangmiljöerna som staden kan erbjuda. 

– Det är ett nätverksbaserat sätt att arbeta på, med utvalda progressiva aktörer i varje bransch, alla med samma höga ambitionsnivå och målbild att etablera ett koncept som växer sig starkare under kommande år, säger initiativtagarna Ulrika och Philippe Attar. 

 

bild
Foto: Andy Liffner

 

Designhubb med Sergelstan som utgångspunkt
Stockholm Creative Edition kommer även att ha en egen hubb i centrala Stockholm kring vilken några aktörer kurerar för tillfället unika utställningar, däribland Beckmans College of Design. Parallellt pågår evenemanget i showrooms och studios i Stockholms olika stadsdelar. Förutom utställningar kommer även flera designsamtal och andra inslag att finnas med i programmet. För att göra evenemanget tillgängligt för en bredare publik kommer utställningarna och hubben att ha öppet under hela perioden 23 – 29 september*. Allmänheten är välkommen att besöka alla aktiviteter och showrooms.

– Vi vill bjuda in till en ny mötesplats där kunskap, stolthet och inspiration kring designbranschen kan delas. Arkitekter, formgivare, studenter, inköpare, media och designentusiaster, här har vi skapat ett evenemang som vi själva skulle vilja besöka, säger initiativtagarna Ulrika och Philippe Attar. 

Efter mer än ett år utan kulturella sammanhang och mötesplatser – till följd av den globala pandemin – och en allmän mättnad på digitala ersättningar handlade en stor del i skapandet av Stockholm Creative Edition om att kunna bjuda till en fysisk mötesplats på ett så säkert sätt som möjligt. Därför har Vasakronan engagerats som partner i projektet, något som möjliggjort att flera av inslagen kommer att hållas i nyrenoverade lokaler i det ombyggda området i centrala Stockholm som nu kallas Sergelstan.

 

bild
Deltagande företag 2021
Abstracta, Articles, Asplund, Astrid, Atelier Sandemar, Beckmans College of Design, Bolon, Dry Studios, Fogia, Galleri Glas, Gemla, Klong, Lammhults, Massproductions, New Day, Ogeborg, Per Söderberg/No Early Birds, Pholc, Reform Lab, Sweden Green House, Tarkett, Vandra Rugs, Örsjö m fl. Bild: STOCKHOLM CREATIVE EDITION