BAUX - Innovation och funktion skapad av 100% textila biprodukter

Felt är framtagen av 100% biprodukter från den svenska textilindustrin.

BAUX fortsätter att flytta fram gränserna för hållbar innovation. Den nya akustiska filtpanelen BAUX Acoustic Felt är framtagen av 100% biprodukter från den svenska textilindustrin och är ett typexempel på kreativ materialåtervinning.

Foto: Jonas Lindström

 

bild
Filtpanelen är designad av den prisbelönta designstudion Form Us With Love.

 

bild
– Vi har haft filt på vår radar. Materialets egenskaper kombinerar god ljudabsorption, hållbarhet för miljön och estetik på ett fint sätt. Vi vill vara säkra på att våra produkter är hundra procent framtidssäkrade, de ska vara funktionella idag men även i framtiden, säger John Löfgren, medgrundare av BAUX och kreativ chef på Form Us With Love.

För att ta fram BAUX Acoustic Felt behövs ingen produktion av nya material eller råvaror. I stället har BAUX hittat en cirkulär lösning där textila biprodukter, så kallade restströmmar, samlas in från den svenska textilfabriken Ludvig Svensson, som har tillverkat textiler sedan 1887. Materialet sorteras och förbehandlas sedan enligt en särskild metod som utvecklats av The Loop Factory. Genom att skapa nya produkter av överblivna restströmmar hjälper BAUX Acoustic Felt till att minska branschens spill, samtidigt som den totala energiförbrukningen också minskas. Denna hållbara produktionsmetod är ett typexempel på kreativ materialåtervinning – ett område som BAUX är stolta över att driva på utvecklingen inom.

 

bild
– Produkten är otroligt flexibel och passar i en mängd olika utrymmen. Flexibiliteten möjliggör många unika installationsmetoder som kan anpassas för varje rum, vilket ger optimal ljudmiljö, säger Fredrik Franzon.

– Under utvecklingsprocessen av BAUX Acoustic Felt var det otroligt viktigt att vår produkt inte skapade egna biprodukter. Då hade hela idén med den kreativa materialåtervinningen varit värdelös. Därför har vi genom hela processen anpassat vår produktionsmetod till standardmått. Panelen är även tillverkad utan lim som bindemedel vilket möjliggör återvinning i ett senare skede. Genom att pressa det återanvända materialet blir varje panel unik och bär på en egen historia, säger Fredrik Franzon, produktchef och COO, samt medgrundare av BAUX.

Enkel att montera och demontera
Utöver hållbarhetsaspekten har BAUX också lagt ett stort fokus på funktionalitet och användarvänlighet. För att effektivisera montering och installation av panelen har BAUX valt att endast använda standardlösningar, och tack vare ett minimum av metall- och plastkomponenter (båda av 100% återvunnet material) kan BAUX Acoustic Felt monteras på några sekunder – och lika enkelt demonteras och förvaras Varje enskild komponent lever upp till de hårda krav som ställs av svensk miljölagstiftning.

bild
Panelerna är naturligt färgade och går att få i tre variationer av vitt, grått och svart.

 

Hållbarhet är kärnan i BAUX

BAUX:s mål är att låta långsiktig hållbarhet genomsyra hela verksamheten. Som produkt lever BAUX Acoustic Felt tveklöst upp till det målet, samtidigt som panelen inte kompromissar med vare sig funktionalitet eller design. BAUX Acoustic Felt har mycket goda akustiska egenskaper, dels genom att ljudvågorna absorberas, och dels genom att ljudvågorna blockeras – en kombination som är precis vad de flesta offentliga miljöer behöver för att uppnå en god akustik.