Carl Hansen & Son - Designklassiker i fokus

Wegner ansåg att en stol inte bara skulle göra sig bra bakifrån utan vara lika vacker från alla sidor och vinklar. Elbow Chair är en framstående illustration på den här filosofin – en konstruktion som i sig är skulptural med sina mjuka linjer och böjda ram under sitsen som ser ut att sväva. Bild: Carl Hansen & Son

Hans J. Wegner designade den attraktiva och stapelbara Elbow Chair 1956, men efter att ha tagit fram endast en prototyp förpassade han den intrikata och produktionsintensiva modellen till sitt arkiv, där den blev kvar i närmare ett halvsekel.

Under hela sin karriär experimenterade Wegner med att skapa ”runda” stolar – stolar som kännetecknas av att de inte har något vertikalt ryggstöd utan i stället en horisontell rygg som fortsätter framåt för att bli armstöd.
Wegner betraktades som obestridd mästare på att skapa stolar med övre ryggstöd, och han studerade och experimenterade ständigt för att uppnå ett perfekt resultat. Elbow Chair är ett utmärkt exempel på hans nyfikna förhållningssätt till möbelformgivning. 

 

bild
Formen på ryggstödet speglas i den unikt konstruerade stoppade sitsen som är tillverkad av formböjd, kompressionsgjuten fanér. Bild: Carl Hansen & Son 

 

Den exceptionellt stabila och stapelbara stolen erbjuder otaliga timmar av förstklassig sittkomfort, vilket gör den lämplig som både matstol och arbetsstol. När Carl Hansen & Son satte CH20 Elbow Chair i produktion för första gången 2005 etablerade den sig snabbt som ett starkt möbelval för vår tid och tilldelades samma år ICFF Editors’ Award i New York. Idag återfinns Elbow Chair på framstående hotell, restauranger, kontor och i privatbostäder över hela världen.

 

bild
Elbow Chairs karaktäristiska ångböjda ryggstöd, skapat av ett enda stycke massivt trä, ger stöd åt armar och ländrygg och möjliggör en mängd olika sittställningar.

 

Om Hans J. Wegner (1914–2007): 
Den danske designern Hans J. Wegner betraktas som en av 1900-talets främsta möbelformgivare. Han var en av de drivande krafterna bakom rörelsen ”Danish Modern”, som under 1950- och 60-talen bidrog till att förändra människors förhållningssätt till möbler. Hans J. Wegner är särskilt känd för sina stolar och kallas ofta ”stolens mästare”. Han formgav nästan 500 stolar och av dessa har flera uppnått ikonisk status. Han beskrev sin design som en organisk process där han började med funktionen och fokuserade på förädling och förenkling i sin strävan efter att reducera stolen till dess enklaste form.

 

bild
Hans J. Wegner (1914–2007)