IKEA öppnar cityvaruhus i Gallerian

IKEA öppnar stort cityvaruhus i Gallerian. Fotograf/Källa: IKEA

Gallerian, Sveriges första galleria, har lockat besökare för shopping, upplevelser och möten sedan invigningen 1976. IKEA har möblerat svenska hem sedan 50-talet. Sommaren 2022 möts de när IKEA öppnar ett stort cityvaruhus på fyra våningar och drygt 8 000 kvadratmeter i Gallerians södra del.

I takt med att restriktionerna lättar i pandemins spår ser flera nya satsningar för framtidens handel dagens ljus. Idag offentliggörs ytterligare en. Under 2022 öppnar IKEA Sverige ett cityvaruhus i Gallerian, det första varuhuset i sitt slag i Sverige. Enligt IKEA Sverige är etableringen en del av en större satsning i Stockholm och blir samtidigt en viktig milstolpe i Gallerians historia.

- Det här är en fantastisk nyhet som vi har sett fram emot att berätta om under en tid. Gallerian, som sedan starten har varit en folklig och mångsidig handels- och mötesplats, välkomnar nu ett av Sveriges mest uppskattade och folkkära varumärken. Vi är väldigt stolta över att IKEA väljer att öppna i Gallerian, säger Cecilia Åkesson, centrumchef.

Varuhuset kommer att omfatta över 8 000 kvadratmeter inspiration och möbler fördelat på fyra våningsplan, varav tre är öppna för kunder. Här kommer kunderna kunna köpa med sig ett stort sortiment av heminredningsprodukter och få personlig service av heminredningsexperter. En grön tråd kommer att löpa genom butiken för att göra det lättare för kunder att hitta mer hållbara produkter och lösningar. I varuhuset kommer det även att finnas en avdelning enbart för second hand-möbler. Genom det nya restaurangkonceptet Swedish Deli blir det också möjligt att ta del av matupplevelsen som många förknippar med IKEA. 

- Storstadsområdet växer. Därför vill vi komplettera våra två varuhus i Stockholm och vår e-handel med fler mötesplatser. Det ger våra kunder fler möjligheter att besöka oss där de bor, lever och arbetar. Oavsett var man är, vad man behöver och när man behöver det vill vi finnas där för att hjälpa till att skapa ett bättre liv hemma, säger Lena Herder, landschef på IKEA Sverige. 

AMF Fastigheters utveckling av det nya citykvarteret Urban Escape och omvandlingen av nya Gallerian har inneburit en stor förändring, inte bara av platsen utan också av city. Gallerian idag utgör en central del i visionen om att skapa ett levande citykvarter mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. IKEAs kommande etablering bidrar ytterligare till den visionen och är ett bevis på citys dragningskraft.

- Att IKEA flyttar in i Gallerian är en historisk satsning som kan ses som ett tecken på citys återtåg efter pandemins slumrande. Många har längtat efter fysiska möten människor emellan och att känna den puls som finns i stadskärnor. Med denna och andra etableringar blåser vi tillsammans nytt liv i staden och jag är övertygad om att det kommer att få fler att återupptäcka både vad Stockholms city och Gallerian har att erbjuda, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

Invigning av IKEAs nya citysatsning planeras till sommaren 2022. Varuhuset kommer att ligga i Gallerians södra del med skyltfönster mot Jakobsgatan och Regeringsgatan.