Heymat lanserar Grain av Stine Aas

I Grain har Stine skapat ett unikt mönster som inspirerats av sten och arkitektonisk användning av naturmaterial. Bild: Heymat

I september 2021 presenterar den norska mattproducenten Heymat Grain – en ny matta formgiven av den norska formgivaren Stine Aas. Med organiska och unika former tillför Grain textur och sober färg till hallen och kamouflerar effektivt grus och smuts.

Sedan starten 2015 har Heymat skapat slitstarka designmattor tillsammans med ett flertal av Norges ledande formgivare. Den nya mattan Grain är Heymats första samarbete med Stine Aas, vars design kombinerar en stark karaktär med en naturlig enkelhet.

– Vi är så glada över att äntligen få presentera Grain, som ursprungligen var planerad att presenteras redan på Stockholm Design Fair 2021. Tack vare den förlängda processen fick vi ytterligare tid för att utvärdera färger och detaljer vilket gav mattan ytterligare en dimension, säger Sonja Djønne, vd Heymat.

 

bild
Grain finns tillgänglig i de tre färgställningarna Sandstone, Amethyst och Granite, som alla har en klar och naturnära ton. Målet under framtagningen av färgerna var att skapa subtila kontraster som gav mönstret ett lugn och samtidigt förmedlade den taktila ytan som Stine Aas fann sin inspiration i. Bild: Heymat

– Jag ville arbeta med mönster och struktur snarare än ett klassiskt motiv och hittade min inspiration i en gjuten grusbeläggning som bestod av små, unikt formade stenar, säger Stine Aas.
 

bild
Materialets taktila yta översattes till ett repetitivt och organiskt mönster med abstrakta former som kombineras med varandra. Designen kan vid första anblicken misstas för att vara enkel men vid en närmare granskning framträder dess komplexitet, där inga former är exakt likadanaBild: Heymat

Hållbarhet och långsiktig produktion
Heymat har sedan starten 2015 arbetat för att minska det kollektiva klimatavtrycket genom att skapa slitstarka och hållbara produkter med lång livslängd. Sedan november 2020 produceras alla Heymats mattor av 100 procent återvunnen PET med hög absorberingskapacitet som hjälper till att hålla hemmet rent. Alla mattor går dessutom att rengöra i tvättmaskin för att förlänga produktens livslängd.

 

bild
Bild: Heymat