Beckmans x Designtorget 2021

kandelabern TURN. Bild: Beckmans Designhögskola

På temat Omtänksam design har formstudenter vid Beckmans Designhögskola skapat sex nya produkter för Designtorget som lanseras den 27 augusti.

Studenterna i årskurs 2 på Formprogrammet fick under våren i uppdrag att skapa produkter på temat ”omtänksam design” i samarbete med Designtorget. I team om två har studenterna skapat ett varumärke och tagit fram en produkt som de producerat i begränsad upplaga. Lanseringen sker på onsdag den 27 augusti i butiken på Kulturhuset i Stockholm samt online.

TURN – en kandelaber som skapar möten mellan människor.
Produkten är skapad med omtänksamhet i fokus, t ex genom valet av stål, ett cirkulärt material som kan återvinnas om och om igen. Den mörkblå pulverlacken har en god miljöprofil utan giftiga lösningsmedel. Med sina tre armar med plats för sex ljus är förhoppningen att TURN ska vara medskapare till möten mellan människor, och en del av gemenskapen kring bland annat matbordet.
Design: Maria Nyholm och Mikaela Midell
I samarbete med Mitab.

bild
TURN. Bild: Beckmans Designhögskola

 

STILLEBEN – en kombinerad skål och fat som genom att vändas kan ändra typen av behållare. Stilleben vill framhäva de vardagliga ting vi omger oss med, och ge brukaren möjligheten att skapa sitt eget stilleben hemma.
Design: Fanny Axnér, Lina Blass och Simon Mattisson

 

bild
STILLEBEN. Bild: Beckmans Designhögskola

 

OVIS – en rymlig förvaringskorg av gotländsk ull.
Ull är ett klimatsmart naturmaterial med många unika egenskaper. Det naturliga fettet lanolin gör att smuts och väta inte tränger in i ullfibrerna, och materialet är tack vare detta självrenande. OVIS, som fått sitt namn efter fårets latinska benämning, är omtänksam både för dina saker och miljön.

År 2018 slängdes, enligt Svenska fåravelsförbundet, 1400 av de 1800 ton ull som klipptes från får i Sverige. Samtidigt importerades 300 ton ull från andra länder. Ett otroligt resursslöseri. De senaste åren har flera initiativ tagits för att bättre ta tillvara på den svenska ullen. Ett av dessa är Ullkontoret som sedan 2016 driver ett storskaligt ulltvätteri i Endre på Gotland. Där tvättas ull som tidigare skulle ha gått till spillo. OVIS är tillverkad i nålfilt från Ullkontoret av 100% gotländsk ull. Handtagen av sadelgjord i italienskt lin är vävda av Smålands Band i Skillingaryd. Korgen är sydd hos Lindevalls Industri i Östersund.
Idé och design: Tora Kirchmeier och Rebecca Wiik. 

 

bild
OVIS. Bild: Beckmans Designhögskola

POND – ett kakfat i ny tappning
POND tar sin utgångspunkt i en traditionell men kanske något bortglömd produkt – kakfatet som här får en ny tappning både vad gäller form och funktion. Som kakfat eller uppläggningsfat adderar Pond en extra festlig stämning på det dukade bordet. Samtidigt möjliggör de förskjutna planen att produkten även kan användas som avställnings- eller display-yta för andra objekt.
Design: Siri Boekhout och Ida Simma

bild
POND. Bild: Beckmans Designhögskola

 

BUKT – en kettlebell som skulptural detalj
BUKT är en kettlebell som du kan lämna framme som en skulptural detalj i ditt hem när du inte använder den för träning. På så sätt hoppas vi att den kan uppmuntra och underlätta spontan träning. Den har en vikt på nio kilo och ett handtag med fokus på ergonomi.
Design: Dana Ferrazzini och Felicia Mebus

 

bild
BUKT. Bild: Beckmans Designhögskola