CLAM - En pärla av ljus från Fritz Hansen

Bild: Fritz Hansen

Clam är en lampa i opalglas från Ahm & Lund, skapad med inspiration från musselskal. Precis så som en mussla gömmer sin pärla kan Clam öppna och stänga ner sitt innersta ljus.

Handblåst glas med en exceptionell balans och storlek gör denna design extremt speciell. För att formgivningen ska fungera måste två stora handblåsta skärmar passa symmetriskt och i vikt – en riktig utmaning även för den mest erfarne hantverkaren. Lampan finns i två storlekar.

bild
Bild: Fritz Hansen

Denna lampa från den unga danska designduon Ahm & Lund är verkligen en formgivning med karaktär som både är tekniskt komplex men samtidigt mycket enkel och elegant, säger Christian Andresen, Fritz Hansens Design & Brand Ambassadör.

bild
Med mässingmaterial på in- och utsida bildas ytterligare en iögonfallande detalj som särskilt utmärker Clam och som kompletterar lampans varma ljus och fina glas. Bild: Fritz Hansen

2019 fick Clam första pris i ljuskategorin i ”Danmarks nästa klassiker”, en TV-sänd nationell tävling där formgivare konkurrerar om att skapa nästa danska designklassiker. Den prisbelönta lampan har fått uppskattning för såväl utmärkt form som för den stämningen den skapar med ett mjukt diffuserat ljus.

bild
Den inre diffusorn ger ett vackert, bländfritt ljus som skapar stämning och atmosfär. En liten mässingknopp kan vridas manuellt för reglering av den nedre skärmen och på så sätt anpassa ljus, stil och stämning. Mässingknoppens design är inspirerad av antika gaslampor. Bild: Fritz Hansen