Nu öppnar The Y i Nya Hovås, Göteborg

Foto: The Y

Nya Hovås har under bara de senaste åren utvecklats till en ny levande stadsdel strax söder om Göteborg. Här samsas handplockade butiker med inbjudande arkitektur och populära utflyktsmål. Nu får den småskaliga blandstaden ett nytt tillskott i The Y. En designstudio och mötesplats i ett där bland annat italienska kök, temporär originalkonst och lokala samarbeten ska välkomna såväl närområde som besöksliv. 

Redan i namnet går det att utläsa grundidén till det som duon Cecilia Edfors och Caroline Sildenstedt nu tillsammans har format i konceptet The Y. Att utmana i frågan varför och skapa medvetna val när det kommer till hem, inredning och arkitektur. 

- Att vi på olika sätt påverkas av inredning och arkitektur är numera vedertaget och i grund och botten också vad The Y till stor del handlar om. Att skapa miljöer och hem som får oss att må bra kan egentligen sammanfatta helhetskonceptet där vi inspirerats mycket av Designfulness. Idén har hela tiden varit att skapa en kreativ plats där design, konst, samverkan, mat och dryck sett utifrån livskvalitet, hållbarhet och vardagslyx ska utgöra grunden. Nu har vi paketerat allt i en härlig studio där vi visar kök och platsbyggd interiör från italienska Binova och bjuder in till spännande samarbeten med konstnärer, kockar och designers. Ordet varför finns ständigt närvarande, på köpet kommer då både mening och mervärde, säger Cecilia Edfors, grundare.

bild

Gästspelande konst och kokkonst

Hos The Y hittar man italiensk köksdesign från Binova, en av Skandinaviens största utställningar av Gaggenau-produkter och fler nyheter som utekök och exteriör design är att vänta under början av nästa år. Studion kommer även ha fortlöpande besök av både kockar som gästspelar samt lokala och internationella konstnärer som poppar upp med tillfälliga utställningar. 

- Hela studion är uppbyggd för att skapa en levande plats för matlagning, vinprovningar, gästspel och samarbeten. Här vill vi sätta konst och design i ett nytt sammanhang och bli ett annorlunda komplement till gallerierna. Ambitionen är att skapa en plats för både inspiration och diskussion där kök, konst och människor möts i en ny spännande kontext - och där espressomaskinen ständigt går varm. Man brukar ju säga att det är i köket det händer, säger Caroline Sildenstedt medgrundare. 

Nodi 

Hemadress för The Y blir Nya Hovås signaturbyggnad Nodi, en spektakulär träbyggnad som stod klar under sommaren. Med sin originella arkitektur så har byggnaden redan blivit vida omtalad internationellt och är nu också nominerad i prestigefyllda Dezeen Awards. Fastighetsbolaget Next Step som utvecklat Nodi och satt Nya Hovås på kartan ser även de fram emot öppningen av The Y som nu gör entréplanet i huset fulländat. 

- The Y är precis den passionerade aktör som vi alltid letar efter och tillsammans med Tempel Lounge och Wakakuu blir butiksplanet i Nodi nu komplett med upplevelser och varumärken i världsklass, säger Louise Heilborn, projektutvecklingschef på Next Step Group.