Hem presenterar Monster – lekfullt djurlika mönster av Siri Carlén

Monster Throw i designav Siri Carlén. Foto: Erik Lefvander

I november 2021 presenterar Hem den nya kollektionen Monster, som är Hems första samarbete med den svenska konstnären och illustratören Siri Carlén. Monster består av lekfulla mattor och mohairplädar med oregelbundna och färgstarka mönster inspirerade av vilda djur och natur.

Den nya kollektionen är en samling av mönstrade, fluffiga mohairplädar och handknutna mjuka ullmattor där inspirationen har hämtats från naturen. Både den exklusiva mohairen i filtarna och mattornas ovanligt långa långa lugg av ull skapar ett på samma gång ostyrigt och glänsande uttryck som för tankarna till ett lurvigt monster, därav namnet på kollektionen.

bild
Material: 100% Mohair. Foto: Erik Wåhlström

Siri Carlén skapar sina medvetet röriga och oprecisa mönster med pastellkritor som ger en textur som påminner om päls, vilket gjorde övergången från papper till textil till ett självklart val. Under designprocessen tog Siri fram ett flertal mönster som hon presenterade för Hem, och tillsammans valde de ut de som kändes mest intressanta. Många mönster påminde starkt om djurmönster, vilket födde idén om att skala upp dem och addera en grafisk känsla med mycket färg – och detta applicerades sedan på Monster.

– Naturen är alltid min absolut största inspiration. Jag är besatt av mönster och färg och ingen är så bra på det som naturen. Det är otroligt fascinerande hur vissa djur är tecknade i mönster för att förhålla sig till naturen. Att de är skapade av evolutionen för att smälta in, förvirra eller locka. Det är väl framför allt den fascinationen som legat till grund för de mönster som vi jobbat med i det här projektet, säger Siri Carlén.

bild
Foto: Erik Wåhlström

Petrus Palmer, grundare och vd på Hem, mötte Siri Carlén för första gången under 2019 då han såg en av hennes abstrakta väggmålningar. Där och då väcktes idén om att skapa någonting tillsammans och det blev Siri Carléns kärlek till textil och hantverk som fick diktera villkoren för samarbetet.

– Siris kollektion adderar både värme och personlighet till Hem. Att vi lanserar textilier tillsammans känns helt rätt då vi tycker att Siris färger och grafik passar särskilt bra på just mjuka material. Siri är en av de konstnärer som både lever och andas kreativitet och för mig återspeglar det den progressiva och glädjefyllda känsla som jag förknippar med Hem, säger Petrus Palmér.

bild
Foto: Erik Wåhlström

 

bild
Foto: Erik Wåhlström