David Ericsson prisbelönta designfavoriter

Hedda gör sig lika bra vid köksbordet som i den exklusiva bistron. Stolen kombinerar nordiskt avskalade former med sparsmakade detaljer. Den nättare formen ut mot armstödet gör att stolen både kan skjutas in under bordet eller hängas på̊ bordskivan. Foto: Gärsnäs

Gärsnäs har samarbetat med designern David Ericsson sedan 2015 – ett samarbete som utmynnat i flera designfavoriter och en stark förkärlek till vackra stolar som förenar Gärsnäs hantverk och Ericssons passion för trä som material. Bland de mest uppskattade modellerna återfinns bland annat Madonna,  Hedda och Petite, samtliga skapade med fokus på hållbar bekvämlighet.

David Ericssons designfilosofi grundas i att göra det uppenbara och fylla ett behov utan att kompromissa med vare sig utseende eller produktion, en filosofi som varit framgångsrik. Hans design för Madonna utsågs bland annat till Årets Möbel 2015 av Residence Stora Formpris och Årets Stol 2016 av Elle Decoration Swedish Design Awards. David Ericsson själv utsågs även till Årets Designer i Designer of the Year Form Awards för sin formgivning av Petite.

– Min dotter är min mentor. Jag vill att mina möbler ska kunna svara på hennes frågor i framtiden, både ekologiskt och etiskt. Madonna är till exempel helt komposterbar, förutom mässingdetaljerna, som går att återvinna, säger David Ericsson.

bild
Madonna är stegstolen för livets alla rum, skapad utifrån insikten om att vi oftast betraktar en stol bakifrån. Konstruktionen är nätt och stilren med eleganta detaljer, men ändå diskret nog att smälta in överallt. Stolen är en hyllning till den italienska Chiavari-stolen och namngiven efter popstjärnan med samma namn, Madonna. Foto: Gärsnäs
bild
Hedda och Petite. 

Petite är en modern skandinavisk motsvarighet till de klassiska kaféstolarna som ofta återfinns på europeiska kaféer. Stolen har en minimalistisk men praktisk design och det enkla formspråket gör att Petite passar lika bra hemma vid köksbordet som på ett kafé eller en restaurang.