Popglasen gör åter entré!

Efter 50 år gör Popglasen åter entré! Foto: Johan Carlson, Styling: Per Wennberg

De tre bröderna Mårten, Gustav och Henrik Cyrén bryter ny mark med de ikoniska glasen. En numrerad upplaga blåses av mästerblåsarna i konsthyttan Ulven utanför Uppsala och blir startskottet för en ny resa. Först ut är tre gladrandiga versioner. Popglasen får nytt liv – karameller för en ny tid!

bild
Foto: Johan Carlson, Styling: Per Wennberg

Gladrandiga ben, barn av sin tid!

Gunnar Cyréns Popglas var ett lika färgstarkt som radikalt inslag i den konservativa glasvärlden när de lanserades 1967. Samtidigt som de bröt ny mark hos traditionsbundna Orrefors var kuporna på gladrandiga ben barn av sin tid. I USA hade popkonsten med Andy Warhol och Roy Lichtenstein just slagit igenom och från Swinging London inspirerade hippies, Beatles och Mary Quant. Pokalerna på färgade ben gjorde succé och veckopressen gav dem namnet Popglas.

bild
Foto: Ulven Styling, Per Wennberg

Sönerna Cyrén blåser nytt liv

Initiativet till att väcka liv i de eftertraktade glasen står Gunnar Cyréns tre söner, Mårten, Gustav och Henrik för. Tillsammans tar de nu arvet efter en av Sveriges främsta glasformgivare vidare. Idag är det mästerblåsarna Stefan och Mikael Erlandsson, bröder med över 30 års erfarenhet från Glasriket i Småland, som i egna konstglashyttan Ulven utanför Uppsala blåser upp den nya versionen av glasen.
Popglasen är tänkta för vin, vatten, öl, drinkar och läsk – kort sagt för alla tillfällen. De tillverkas med kupa och fot i klarglas och ben i olika färgkombinationer, som bröderna gemensamt har färgsatt.  Samtliga glas ingår i numrerade upplagor.

bild
Gunnar Cyréns tre söner, Mårten, Gustav och Henrik. Foto: Johan Carlson