Foscarini presenterar Marc Sadlers Mite Anniversary

Marc Sadler. Foto: Foscarini

År 2001 vann Foscarinis golvlampa Mite det prestigefyllda designpriset Compasso d’Oro. För att fira 20-årsjubileet av denna vinst presenterar Foscarini nu Mite Anniversary. Jubileumsutgåvan är både estetiskt förfinad och tekniskt vidareutvecklad.

bild
– För att skapa genuint innovativ design måste man föra kontinuerliga diskussioner för att hitta problemen och lösa dem tillsammans. Det är så jag gillar att arbeta och det är också precis så som jag arbetar med Foscarini, säger Marc Sadler. Foto: Foscarini

Foscarini har sedan starten 1981 främst jobbat med glas som material. Vid flytten från Murano till Marcon togs också ett steg i utvecklingen mot fler materialval. Mite var en av de första produkterna som banade väg för det nya, moderna Foscarini som skapar framtidens belysning med hjälp av innovativ teknologi – något som fortsatt vara en viktig del i Foscarinis många designsamarbeten genom åren.

bild

Utvecklingen av designen har inte bara gjorts av estetiska skäl. Den möjliggör även användningen av ett nytt LED-system med två olika funktioner. Dels kan ljuset riktas direkt och indirekt uppåt, och dels kan det riktas genom hela lampan. Det gör att hela Mite Anniversary kan lysa, från bas till topp. Resultatet är en ökad och högeffektiv ljusstyrka i rummet – samtidigt som energiförbrukningen minskar. 

bild
Den nya jubileumsutgåvan har utgått från originalet och behållit volymen, men adderat en sober matt finish där karbontrådarna sitter glesare för att istället bli tätare mot basen, som är av vacker svart marmor. Foto: Foscarini