Christian Dells ikoniska bordslampa

Foto: Fritz Hansen

Under hösten 2021 presenterar Fritz Hansen Kaiser Idell – en uppdaterad version av Christian Dells klassiska bordslampa 6556-T. Genom sin på samma gång tidlösa och moderna design tar den nya versionen en lika självklar plats i hemmet som på kontoret.

Kaiser Idell möts den ursprungliga Bauhaus-designen och samtida nordisk estetik. Kombinationen av de vackert borstade mässingsbeslagen i kontrast mot den nya grå nyansen skapar ett harmoniskt tidlöst uttryck. Genom att placera lampan i olika sammanhang och rikta ljuset på olika sätt är användningsområdena för Kaiser Dell närmast obegränsade.

bild
Kaiser Idell. Foto: Fritz Hansen

Den klassiska bordslampan 6556-T formgavs redan 1936 av Christian Dell som var en tysk silversmed och tidig industridesigner. Han blev känd för sitt innovativa formspråk där han arbetade med modernismens grundläggande geometriska former såsom sfären, cirkeln och cylindern.

Namnet på Fritz Hansens uppdaterade version är en ordlek där Kaiser avser den ursprungliga tillverkaren och Idell är en kombination av ordet idé och formgivarens efternamn Dell.