I Bernadotte & Kylbergs svit på ishotellet i Jukkasjärvi bevaras sommaren

Foto: Magnus Mårding

Vintern är äntligen här och i Jukkasjärvi har Icehotel slagit upp dörrarna till årets ishotell. Konstnärer och formgivare från hela världen har rest till Jukkasjärvi, 200 km norr om polcirkeln, för att färdigställa sviterna och rummen i det ikoniska hotellet. En av årets sviter har designats och byggts av designduon Bernadotte & Kylberg, som för första gången tagit sig an ett projekt helt i is och snö. 

bild
 Sviten har fått namnet En midsommarnattsdröm och är en hyllning till den svenska midsommaren.Foto: Magnus Mårding

 

– Vi hoppas att på vårt konstnärliga sätt kunna förmedla den skandinaviska känslan av naturen och denna unika tradition. Vi ville skapa ett koncept som byggde på att ta in den svenska floran och göra den tillgänglig året runt med hjälp av is, naturens egen konserveringsteknik, säger Bernadotte & Kylberg.

Utöver konsten av is och blommor har duon även skapat ett soundtrack med ljudspel i form av surrande bin, vinande vind och fiolspel. Detta tillsammans med den noga utvalda ljussättningen kommer att förstärka upplevelsen av denna mystiska midsommarnatt fylld av myter och legender. 

 

bild
Designduon har under hösten befunnit sig i Jukkasjärvi, där de tillsammans med hotellets kreativa team, samt floristen Per Benjamin har skapat en svit på Icehotel 365, en året runt-öppen isupplevelse. Foto: Magnus Mårding
bild
Foto: Magnus Mårding

En anmärkningsvärd sak med Bernadotte & Kylbergs svit är att man använt sig av infrusna blommor och växter – det är första gången i hotellets historia som ett rum skapats med ett annat material än is eller snö. Närvaron av blommor och växtlighet genomsyrar hela inredningen; runt sängen finns till exempel isblock med infrusna björklöv och i taket hänger en lampa i form av en blomsterkrans. Allt i sviten för tankarna till midsommar – en av Sveriges mest älskade traditioner.

bild
– Tanken är att hotellets svenska och internationella gäster ska få uppleva något som är unikt för Sverige och vårt arv på ett lite annorlunda vis. Genom att anspela på midsommar blir det vi skapar ett fruset ögonblick som gästen kommer att få ta del av, säger Bernadotte & Kylberg. Foto: Magnus Mårding