Around the corner presenteras på Stockholm Furniture & Light Fair

Utställningen Around the corner presenterar ett antal skandinaviska innovationer från flera olika branscher, bland annat samarbetet mellan Vestre och BIG Architects som har ambitionen att bygga världens mest miljövänliga möbelfabrik. Foto: Stockholmsmässan

På uppdrag av Stockholm Furniture & Light Fair 2022 har Marge Arkitekter i samarbete med Experience Curatorn Jenny Asp skapat den helt cirkulära inspirationsutställningen Around the corner - där innovationer från olika branscher lyfts fram och skapar framtidstro. Här presenteras bland annat ett nytt samarbete mellan norska Vestre och danska BIG Architects, och Hybrit som skapat världens första fossilfria stål.

– Vi vill visa på den enorma innovationskraft som finns i våra nordiska länder. Around the corner är en mångfasetterad utställning med fokus på cirkuläritet där ett antal nya hållbarhetsinnovationer från mode-, textil-, arkitektur- och byggbranschen presenteras. Ambitionen är att verka som en grogrund för nya synergier där människor och företag kan inspireras oberoende bransch, säger Sanna Gebeyehu, Concept and Product Owner för Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week.

Marge Arkitekter och Jenny Asp
Det övergripande temat för kommande upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair är BEing Scandinavian, ett koncept som på djupet undersöker begreppet ”typiskt skandinaviskt.” Ett av initiativen som mässan gjort för att undersöka det vi i Norden är mest kända för är den helt igenom cirkulära utställningen Around the corner. Den svenska arkitektkontor Marge arkitekter har utvecklat utställningsarkitekturen och till sin hjälp har det allierat sig med Jenny Asp, experience curator, som fyllt den med innehåll.

– Det var hedrande att bli tillfrågade men min första tanke var ”hur hållbart är det att göra en utställning som kanske bara står en kort period?” Svaret låg i briefen; BEing Scandinavian och att det vi gör idag påverkar andra människor över hela världen. För oss handlar det om hur man använder resurser på jordklotet och hur man förhåller sig; inte bara till en budget och en tidplan utan till ett vidare tidsperspektiv, säger Erik Hökby, Arkitekt Marge.

Förnyelsebara resurser – bortom återvinning
Marge förhållningssätt, med temat BEing Scandinavian i ryggen, ledde till att en stor del av det initiala arbetet handlade om att bli experter på materialflöden; kunskap som resulterat i en helt igenom cirkulär utställning med enbart inlånade material som använts tidigare. Virket kommer från det danska företaget Gentrae som med hjälp av statliga medel skapat ett företag som samlar in byggavfall som föst rensas och sedan säljs vidare. Till bygget av utställningen lånar Gentrae ut det material som behövs - använda råvaror som med fossilfria transporter rör sig mellan olika sammanhang. På så vis får denna resurs ett långt levnadsperspektiv, bortom återvinning.

– Trä har vi gott om här i Sverige och det är ett sympatiskt material som talar till fler sinnen än det visuella - utställningen kommer bland annat dofta av flis och barr. Men även det vi kallar förnyelsebara resurser måste användas maximalt när vi väl har den i vår hand. Vi vill med denna utställning påverkar människor, inte minst oss själva och kollegor i vår egen bransch, att tänka annorlunda kring dessa material och inte bara föreskriva det för att sedan se på när nya träd huggs ned, säger Eva Salomonsson, Inredningsarkitekt på Marge.

Urvalsprocessen – från startups till storbolag
Innehållsmässigt består Around the corner av ett antal inlånade skandinaviska innovationer från flera olika branscher. Utställningen bör ses som en helhet där Marge och Jenny Asp arbetat med tre olika skalor; människan, samhället och staden och där varje område får sitt perspektiv representerat genom ett antal innovationer. Vi kommer bland annat få se företaget Renewcell som har utvecklat det revolutionerande materialet Circulose som lanserar Levis 501:or under 2022, och Hybrit som är ett initiativ från de svenska bolagen SSAB, LKAB och Vattenfall. Med Hybrits teknologi har världens första fossilfria stål tillverkats i ett pilotförsök, och den första fysiska produkten som togs fram tidigare i år var en symbolisk ljusstake av formgivaren Lena Bergström. Vestre och BIG Architects har ambitionen att bygga världens mest hållbara möbelfabrik i de norska skogarna, som ska öppna 2022 – ett projekt som vi kommer få lära känna på djupet i denna utställning.

– Vi hade ett tag en lista med hundra olika intressanta kandidater där fokus i urvalsprocessen har varit att välja ut ett begränsat antal som ska presenteras i en intressant visuell gestaltning. Det kommer krävas en öppenhet och nyfikenhet av besökarna att fördjupa sig och se synergier och möjligheter att skapa nya innovativa lösningar inom hållbarhet, Jenny Asp, Experience Curator.