Nya restaurang La Tour – med inspiration från La Maison de Verre, Paris

I Attilio Besso, även kallat Biblioteket, serveras upp till 12 gäster från rummets tegelklädda ”showkitchen” och över det specialritade bordet hänger en två meter lång takkreation av torkade blommor. Foto Anja Callius

Restaurangmogulen Pontus Frithiofs nya restaurang La Tour har nyligen slagit upp dörrarna till sitt Power dining-koncept, högst upp i DN skrapan med milsvida vyer över Stockholm. Restaurangen bjuder på varierade upplevelser och karaktär där man lyckats skapa en lyxig, internationell miljö med personlig prägel inspirerad av 60-talet samt skyskrapans arkitekt Paul Hedqvist.

Det är inredningsarkitekterna på Whyte & Lilja som står bakom ombyggnationen och renoveringen. I arbetet har man använt sig av och utgått från äkta material som bland annat koppar, sammet, linne, keramik och valnöt. Även putsade väggar och glasbetong för att skapa en tidlös miljö och personlig känsla.

- La Tours koncept bygger på personlig service med en Salong med plats för 26 gäster och tre chambre séparée. Whyte & Lilja har utformat rummen med inspiration hämtad från La Maison de Verre i Paris – ett hus som interiört präglas av glasbetong. Glasets välvda former skvallrar om ljuset och utsikten, men ger samtidigt avskildhet för sällskapen i chambre séparée, förklarar Maria Whyte, grundare av Whyte Lilja.

bild
Gästen möter en mörk entré med välvda kopparväggar, tunga sammetsgardiner och platsritade ”serveringsbord”. Lokalen öppnar sig sedan likt Pandoras ask och varje rum får sin egen exklusiva del av den hänförande utsikten. Foto: Anja Callius
bild
Byggnadens funktionalistiska 60-tals arkitektur av arkitekt Paul Hedqvist var vägledande i design och möblering, där skarpa brutalistiska material och former såsom tegel, glas och stål har fått möta det organiska för att skapa symbios. Foto Anja Callius

Skarpa brutalistiska material och former

I Attilio Besso, även kallat Biblioteket, serveras upp till 12 gäster från rummets tegelklädda ”showkitchen” och över det specialritade bordet hänger en två meter lång takkreation av torkade blommor. Möbleringen i lokalen är till stora delar platsritad av Jesper Nyborg och Chatarina Larsson på Whyte Lilja.

- Ett stort marmorbord i Attilio Besso ska ge känslan av en rejäl ”pjäs” som rymmer många, och Salongens platsritade soffor i organiska former följer de böljande väggarna och anspelar på 60-talets lekfulla formspråk. Möbler och inredning har hämtats hem från väldens alla hörn. De exklusiva stolarna i valnöt kommer från Singapore och delar av belysningen är tillverkad för hand i Italien. För att lyfta den personliga känslan ytterligare har krögarna Pontus och Mario själv adderat konst och inredningsdetaljer.

- Byggnadens funktionalistiska 60-tals arkitektur av arkitekt Paul Hedqvist var vägledande i design och möblering, där skarpa brutalistiska material och former såsom tegel, glas och stål möter det organiska i symbios berättar Maria Whyte.

bild
– Vi är mer än nöjda med resultatet då vi har lyckats fånga grundarnas personligheter och skapat en tidlös klassiker på internationell nivå, säger Maria Whyte grundare Whyte Lilja. Foto: Anja Callius

Orangeri med spektakulär utsikt

La Tour har även fått ett litet orangeri som gör det möjligt att njuta av den spektakulära utsikten året om i ett ombonat och grönskande rum som ansluter till restaurangens balkong.

- Vi är mer än nöjda med resultatet då vi har lyckats fånga grundarnas personligheter och skapat en tidlös klassiker på internationell nivå, säger Maria Whyte grundare Whyte Lilja och fortsätter:

Den uppenbara dispositionen vore att skapa en öppen planlösning där alla omedelbart tar del av vyerna redan från entrén. Istället möter gästen en mörk entré med välvda kopparväggar, tunga sammetsgardiner och platsritade ”serveringsbord”. Lokalen öppnar sig sedan likt Pandoras ask och varje rum får sin egen exklusiva del av den hänförande utsikten.

- Man skulle kunna tro att vi har jobbat med en jättebudget. Så är det inte. Vi fick trolla med olika grepp, och nu när allt är klart ser vi att allas gemensamma ansträngningar tog oss i mål.

bild
Maria Whyte, Creative Director, Whyte lilja Foto: Anja Callius