Nya DECK Brasserie & Bar – modern kvarterskrog i hjärtat av Liljeholmen

Med den interiöra designen har man haft en vision om en modern tolkning av ett Brasserie med industriell ”touch”, då området brukade vara ett industri- och hamnområde. Foto Lasse Olsson

DECK Brasserie & Bar ligger på Kajplats 6, i gatunivå precis vid vattnet i Liljeholmskajen i Stockholm - ett modernt franskt/amerikanskt brasserie som normalt skulle återfinnas i centrala City, men som hör väl hemma i nya trendiga och snabbt växande området Liljeholmskajen.

Text: Sanna Kesselfors

DECKS interiöra design är en modern tagning på ett Brasserie med industriell ”touch”, då området brukade vara ett industri- och hamnområde. Genom hela projektet har de olika elementen, materialen, strukturerna och formerna en mening, funktion eller är en hyllning till den franska, amerikanska eller svenska kulturen.

bild
Den gröna färgen i hela konceptet restaurangen är inspirerad av de gröna områdena i närheten. Foto: Lasse Olsson

- Vi ville skapa en elegant restaurang och bar, men som ändå skulle inge en varm och välkomnande atmosfär utan att vara formell. Interiören måste vara snygg och samtidigt ha en ”lätthet”. Den gröna färgen i hela DECK är inspirerad av de gröna områdena i närheten. Den grafiska profilen av APT Studio är inspirerad av den amerikanska brunch-kulturen och för att ge den lekfulla ”touchen”, berättar Maja-Li Torekull, vd för Torekull Interior Architecture & Design.

bild
Den grafiska profilen av APT Studio är inspirerad av den amerikanska brunch-kulturen. Foto: Lasse Olsson

Integrerad akustik  

Miljöakustik var en viktig faktor, därav vidtogs olika åtgärder för att integrera det i inredningen.

- Man måste uppnå både låg- och högfrekvensabsorption för att uppnå en trevlig social atmosfär, till exempel är barstommen fylld med ett akustiskt material, ljudet absorberas genom mässingsmetallnätet som täcker barens framsida.

Massiva trägolv har valts, inte bara för sitt utseende och känsla, men också för sina speciella akustiska egenskaper. Akustiska gardiner längs glasfasaden mot vattenfronten och akustikpaneler som täcker taket.

- Resultatet blev en mycket trevlig akustisk miljö, snarare än den bullriga ljudet av bestick och prat som är typiska på restauranger, säger Maja-Li Torekull.

bild
De olika elementen, materialen, strukturerna och formerna har en genomgående mening och funktion eller är en hyllning till den franska, amerikanska eller svenska kulturen. Foto: Lasse Olsson
bild
DECK Brasserie & Bar ligger på Kajplats 6, vid vattnet i Liljeholmskajen med utsikt mot Södermalm i Stockholm. Foto: Lasse Olsson