Konst på räls: Tammerfors konstspårvagn har börjat trafikera

Tammerfors nya konstspårvagn lyser upp finländska kvällshimlen. Foto: Pasi Tiitola/Tampere Tramway Ltd.

Konstspårvagnen i Tammerfors dekoreras med växlande konstverk under de kommande två och ett halvt åren. Konstverken kommer att bytas ut var sjätte månad och det finns fem av dem totalt. Konstnären Mari Hydes glöd-i-mörker-skapelse "The Glow" var det det första konstverket som kunde ses  på spårvagnens sidor.

Av Tammerfors 20 spårvagnar fungerar en som konstspårvagn. De föränderliga konstverken på vagnen valdes ut genom offentlig omröstning i september 2021. Allmänheten fick möjlighet att välja ut fem konstverk för implementering på konstspårvagnens yttre sidor. Mer än 17 000 röster avgavs.

Allmänhetens favorit var Mari Hydes The Glow, som visades på den första konstspårvagnen. De andra konstverken som visas på konstspårvagnen kommer att vara Milla Vuorelas 151 passagerare, Juliana Hyrris Paradise-spårvagn, Teemu Raudaskoskis Color flow och Tomi Ivalos resa mellan sjöarna. Varje verk kommer att finnas på konstspårvagnens sidor i ett halvår.

I september 2021 berättade konstnären Mari Hyde att hon deltog i designtävlingen för konstspårvagnar för att ämnet var intressant. Idén till The Glow bygger på reflekterande tejp längs de vita linjerna i illustrationerna. Bakgrunden för tejpbandet är mörk medan karaktärerna är klarblå och turkosa linjeteckningar. Fokus är en reflekterande linje som gör karaktärerna levande när ljus träffar dem – vilket skapar ett sken runt hela konstverket.

- Jag kom på idén att använda en reflekterande yta redan i början av designarbetet. Förhoppningsvis kommer min konst att spegla en glöd runt om och i människors sinnen, säger Mari Hyde.

Taideratikan mahdollistavat Tampereen kaupunki, Lumme Energia, OP Tampere sekä Vincit Oy ja sen toiminnasta vastaa Tampereen Raitiotie Oy.
Konstspårvagnen möjliggjordes av Tammerfors stad, Lumme Energia, OP Tammerfors och Vincit Oy, och Tammerfors Spårväg Ab ansvarar för dess drift.