Skargaarden presenterar Koster

Skargaarden Koster designad av Studio Norrlandet. Foto: Skargaarden

Skargaarden Koster är en helt ny serie stolar och bord, som i likhet med alla Skargaardens möbler – är skapade för att klara extra krävande miljöer och det karga skandinaviska klimatet.

Kombinationen mellan funktion och design är lika viktig för utemöbler som för inomhusmöbler – om inte ännu viktigare. Stolar och bord som ska stå utomhus året runt måste uppfylla extremt höga krav. De ska klara allt från kraftiga vindar, regn, minusgrader och snö, till kvav värme och stekande sol. Detta medför att design- och utvecklingsprocessen ofta tar längre tid.

bild
Målet med designen var att ta fram en enkel avskalad form som klarar de tuffaste hållbarhetskraven- och belastningstesterna. Kravet på att möblerna skulle kunna stå på skyskrapors tak utan att blåsa ner försvårade designuppdraget ytterligare. Foto: Skargaarden

Den första skissen på Koster togs fram för tre år sedan men det är först i början av 2022 som vi får uppleva seriens slutgiltiga design, funktion och konstruktion. Inspirationen till namnet Koster är hämtat från Kosteröarnas extrema väderförhållanden, vilket kändes som en väldigt passande plats att döpa möblerna efter.

bild
Foto: Skargaarden

– Det började med att vi själva saknade stolar och bord som uppfyllde behoven i vår egen trädgård. Vi ville ha en bekväm, okomplicerad, vacker och enkel design. Stolar som är lätta att sätta sig i även när många stolar står tätt intill varandra runt bordet. Dessutom ska de vara så slittåliga att de klarar av att stå ute året om, säger Jari Visuri, grundare och vd för Skargaarden.

bild
Foto: Skargaarden