ELITE HOTELS VINNER ARKITEKTURPRISET 2021!

Årligen uppmärksammar Karlstad kommun god arkitektur där stadsbyggnadsnämnden delar ut pris för väl utförd om-, till- eller nybyggnation. I årets upplaga tilldelas det prestigefulla priset Elite Stadshotellet i Karlstad för sin ambitiösa utvidgning av hotellet där både hotellrum, spa och takterrass med pool inkluderats.

Förra året stod Elite Hotels of Swedens nya fastighet klar invid Klaraälvens strand i Karlstad. En modern tillbyggnad till den befintliga 1800-talsfastighet som inrymmer anrika Elite Stadshotellet. Den nya delen är formgiven av den välrenommerade arkitektbyrån Tengbom och inrymmer 45 hotellrum, Vana Spa med ett hamam och Rooftop by Vana – en spektakulär takterrass med pool, loungedel och solstolar där gäster kan koppla av med cocktails, god mat och musik till en storslagen vy över Klaraälven. Den nya tillbyggnaden invigdes våren 2021 och har nu tilldelats Karlstad kommuns Arkitekturpriset 2021.

”Det är otroligt hedrande att vi tilldelats detta fina pris. Stadshotellet och den plats där tillbyggnaden idag står har i generationer varit en central mötesplats. Genom att addera fler rum, ett härligt spa och inte minst en takterrass med uppvärmd pool, musik och god mat hoppas vi kunna bidra till att platsen fortsätter att vara en naturlig del i Karlstadsbornas liv – ett ställe att besöka för avkoppling, umgänge och firande,” säger Caroline Chakraborty, ägare av Elite Hotels of Sweden.

Det är dock inte första gången som platsen kommit att bli en central punkt för Karlstad och dess invånare. Där den nya byggnaden idag står huserade tidigare en sommarpaviljong som var välbesökt för musik och dans.

”När jag tog över Stadshotellet 1985 drev jag här en sommarnattklubb. Det var en hyggligt lönsam och uppskattad verksamhet med många kända artister, men ljudstörningar gjorde det hela ohållbart för Stadshotellet som varumärke och den verksamheten upphörde därför i slutet på 90-talet,” berättar Bicky Chakraborty, ägare och grundare av Elite Hotels of Sweden.

Det var först några år senare som bolagets grundare och ägare Bicky Chakraborty väckte liv i tanken om att förnya tomten tillsammans med en byggentreprenör och Elite Hotels regionchef Fredrik Thorsvret.

”När vi undersökte förutsättningarna närmare visade det sig att det redan fanns en detaljplan för tomten daterad 1963. Med de förutsättningarna gav jag Tengbom arkitektkontor uppdraget att rita en modern byggnad innehållandes hotellrum och spa att integrera med den befintliga hotellfastigheten. Tengbom förstod min vision och har gjort ett utomordentligt jobb med att sammanfoga en ny modern byggnad med en ikonisk 1800-talsfastighet vid Klarälven,” säger Bicky Chakraborty.

”Personligen är jag oerhört nöjd med resultatet – framför allt med tanke på de begränsade förutsättningar som fanns. Medarbetarnas entusiasm och engagemang i projektet har också hjälpt till i att förverkliga visionen och att skapa en optimal produkt. Tengbom och våra egna inredningsarkitekter skall ha en stor eloge för ett mycket förtjänstfullt arbete,” fortsätter Bicky Chakraborty.