Återbruk i fokus när Naturskyddsföreningens kansli har renoverats

Bild Kaminsky Arkitektur, fotograf Emil Fagander

Vid Kaminsky Arkitekturs ombyggnation av ett 1800-talsbryggeri i hjärtat av Stockholm för Naturskyddsföreningen tillämpades cirkulära design principer för att hjälpa till att minimera byggnadens koldioxidavtryck.

Tillsammans med alla involverade parter har vi tagit fram hållbara lösningar som ligger i framkant och speglar Naturskyddsföreningens vision om en hållbar framtid på en frisk och levande planet

– Det har varit mycket spännande att tillsammans med Kaminsky arkitektur undersöka hur framtidens hållbara arbetsplats kan se ut. Vi hoppas att resultatet ska kunna inspirera andra att renovera och bygga mer hållbart säger Måns Lagerlöf, kanslichef, Naturskyddsföreningen.

bild
Bild: Kaminsky Arkitektur, fotograf Emil Fagander 

Naturskyddsföreningen renoverade ursprungligen lokalen i slutet av 1980-talet och har sedan dess gjort små och kontinuerliga anpassningar. De unika lokalerna inhyser både ett stort atrium med dubbel takhöjd och karakteristiska fönster från golv till tak samt mer intima ytor med kal struktur och välvda tak. Ett huvudsyfte med ombyggnation var att skapa en mer flexibel arbetsmiljö för cirka 150 anställda och lyfta fram befintliga kvalitéer i byggnaden.

– Vår ambition var att återanvända saker som redan har producerats, för då finns det i själva verket ett mycket försumbart koldioxidavtryck och visa att detta kan göras med höga designstandarder, förklarade arkitekten Aimee Mackenzie.

bild
Bild: Kaminsky Arkitektur, fotograf Emil Fagander 

Där nya väggar möter gamla används återanvändbara vägmaterial som kork eller plywood vilket minskar användningen av gipsskivor. Badrummen är klädda med Fibo, en vattentät produkt gjord av trä och nya mattor är vävda av garn baserad på återanvända fiskenät och annat industriavfall. Hundra procent av möblerna är återbruk. Armaturen är återbrukad och belysningen är ledifierad samt har ett styrsystem för ytterligare energibesparingar.

Det mest iögonfallande i renoveringen är de centrala delarna som håller uppe mezzaninen i hjärtat av den fem meter långa brygghallen. Genom att återanvända trä, glas och dörrar från de rivna kontorskuberna, omgestaltades väggarna och målades i en petroleumgrön färg som knyter samman hela designen och ger fokus till husets vackra struktur.

bild
Bild: Kaminsky Arkitektur, fotograf Emil Fagander 

– För att kunna använda sig av återbrukat material i renovering i så hög grad som vi har gjort krävs att man är beredd att släppa kravet om garanti. Istället har vi varit noggranna med att se till att välja material och inredning av hög kvalitet, som håller längre säger Naturskyddsföreningens projektledare Helena Fredriksson.

Hela projektets design och renovering stärker Naturskyddsföreningens praktik och etos, samtidigt som samverkan mellan anställda förbättras. Loungen, kärnan i lokalen, möjliggör ett utrymme för gemensamma tillställningar, seminarier, informella möten och samarbeten kollegor emellan.

Sveriges riksdag har beslutat om en ny föreskrift vid nybyggnation som kräver att markexploatörer redovisar klimatpåverkan i en ny byggnad. Redan nu visar Naturskyddsföreningen och Kaminsky Arkitektur med detta projekt vägen framåt för hur klimatpåverkan av renoveringar kan minskas.

bild
Bild: Kaminsky Arkitektur, fotograf Emil Fagander 

bild