Kuddkollektionen HV X Klässbol x Skansen lanseras

Foto: Handarbetets Vänner

Elever vid Handarbetets Vänner skola formger kuddfodralinspirerade av Skansen och handens kunskap.

För andra året i rad har Skansenbutiken ett samarbete med Handarbetets Vänner skola och Klässbols Linneväveri. Tillsammans med framtidens textilformgivare har nya synergier utforskats mellan hantverksarv och samtid. Den 22 april lanseras fyra kuddfodral i linne – inspirerade av Skansen, designade av textilstuderande vid Handarbetets Vänner skola och vävda av Klässbols. 
 
Formgivarna till kuddfodralen går sista året på Högre textil hantverksutbildning på Handarbetets Vänner skola (HV skola). Eleverna har i två grupper arbetat med skisser i olika tekniker och utforskat färger och uttryck i vävstol. Klässbols Linneväveri har vävt upp tyget och kuddfodralen har sedan sytts av eleverna.
 
Resultatet är fyra nya mönsterbilder, inspirerade av Skansens historiska miljöer. Kuddkollektionen Solliden i ljust rosa och gröna färgskalor är inspirerad av nationalscenen Sollidenscenen, där bland annat Allsång på Skansen tar plats varje sommar. Sollidenscenen, som den ser ut idag, byggdes 1938 och dess snäckform fungerade som en förstärkare långt innan det gick att förstärka ljud med högtalare.
 
”Vi har inspirerats av Sollidenscenens vackra form och velat hylla dess gedigna hantverk genom det textila hantverket”, förklarar studenterna bakom designen Mariella Abrahamsson, Elin Claesson, Ellen Engsmo Österlund och Emelie Melin.
 
Kollektionen Delsbo och Stadskvarteret är en hyllning till handens kunskap och linet, en av Sveriges äldsta kulturväxter. Kollektionen är designad av Ellen Arolin, Mindy Dahlberg, Maja Möller, Carmen Rico-Blomstrand. Inspiration till motiven har de hämtat från Skansens Stadskvarter och Delsbogården, den praktfulla 1800-talsgården från Hälsingland – landskapet som en gång var centrum för svensk linodling.
 
"Vi tycker att det har varit lärorikt och intressant att ta del av processen från skiss till färdig produkt. Det har varit givande att få åka till Klässbols väveri och få se våra vävar växa fram i deras vävmaskiner och så kul att få vara med och se dem säljas i butik”, säger studenterna vid HV skola.
 
Klässbols Linneväveri, Handarbetets Vänner och Skansen har alla tre starka kopplingar till svenskt hantverksarv. Genom företagens olika verksamheter förs textil historia och hantverkskunskap vidare.
 
– Det är alltid lika inspirerande att arbeta med nästa generations textilformgivare. Tillsammans med de duktiga vävarna på Klässbols får vi möjlighet att introducera eleverna till designprocessen, från skiss till färdig produkt. Att sedan se hur de inspireras av Skansen, det textila materialet och dess uttryck och genom det för hantverkskunskapen vidare har varit väldigt fint, säger Anna Bodén, chef Skansens butiker och marknader.