Beckmans hyllar tradition och hantverk

I Sugar har Emil Ahlgren och Rebecca Wiik från Beckmans tänkt på fyllda kuber, som sockerbitar, och tillsammans med Johanson design skapat fåtöljen. Kuberna är klädda med textilrester från företaget. Elegant trä i stommen mot detta.

Text och foton: SYLVIA HARDWICK

Beckmans Designhögskola har i avdelningen Greenhouse på Möbelmässan under fl era år visat upp hur elever skapat möbler tillsammans med välrenommerade svenska möbelföretag. Även i år har avgångselever på Formprogrammet jobbat vidare med detta koncept, nämligen ett nära och fruktbart samarbete med några av våra stora möbelföretag. De har lärt sig olika tekniker, arbetat med och finslipat dessa tillsammans med företagen Swedese, Nola, Johanson design, Gärsnäs, Källemo och Lammhults.

bild
Fanny Axnér och Siri Boekhout på Beckmans har tillsammans med Nola skapat gungstolen Verv i tunn men stark metall, tänkt som en urban utomhusmöbel. Med generös bredd och enkla, ergonomiska linjer har de skapat en graciös stol, också med tanke på äldre personer.

Hos kontorskollektivet Alma i Stockholm, i lokaler där Beckmans för många år sedan hade sin skola, ställde 12 elever ut sina examensprov. I nära dialog med företagen hade man skapat användbara möbler som säkerligen kan komma i produktion i morgon.

bild
Tillsammans med Lammhults har Elias Berg, Felicia Mebus och Mikaela Midell skapat stapelbara pallen 0. Nyckelorden var charmigt, unikt och skulpturalt, något som framträder i den spiralformade stapeln.

Där fanns generösa former och fint hantverk i fl era originella bänkar och småbord i bland annat böjträ. Man visade charmiga skulpturalt formade, stapelbara pallar och hur textilrester från möbelindustrin kan användas på nya sätt. Ergonomi fanns med på ett hörn i en generös gungstol för utomhusbruk, med särskild tanke på äldre personers behov av lite mer utrymme. Fint träarbete var det också i ett stiligt skåp, som när man öppnade det bjöd på underfundig magi.

bild
Ett magiskt skåp för sagor och myter är Aslan, med referenser till berättelsen om Narnia och John Bauers målningar. I samarbete med Källemo har Lina Blass och Maria Nyholm på Beckmans skapat det oväntade mötet mellan utsidan i trä och insidans sagorelief gjuten i tenn. Foto: Maria Nyholm

Hållbarhet, materialminimering och förenklade processer gäller i dessa samarbeten. Det är även ett sätt att rikta in elevernas skapande på eftertraktade, originella möbler med lång livslängd. Och det är glädjande att samarbetet fortsätter att göra morgondagens designer ”nyttiga”

bild
Foto: Lina Blass
bild
Bänken Klint är ett exempel på finaste hantverk i trä. I samarbete med Gärsnäs har Ida Simma och Dana Ferrazzini från Beckmans skapat Klint i ask, med mycket karaktär med kurvatur och distinkta mellanrum.
bild
I projektet Sincerely Vaggeryd har man koncentrerat sig på böjträ, system och arv i en bänk och två sidobord. Simon Mattisson och Tora Kirchmeier från Beckmans har i samarbete med Swedese skapat de fantasifulla bänkarna som minner om en kursiv handstil. Foto: Emil Fagander