Charlotte Lynggaards dukningskollektion lansesras på Svenskt Tenn

Nu lanseras Charlotte Lynggaards dukningskollektion, The North Sea, på Svenskt Tenn. Med stor passion för dukningar har Charlotte skapat servetter, bordsdukar och tabletter i fint linnetyg, vackra brickor och servettringar i tenn. Foto: Svenskt Tenn

Våren 2022 lanserar Svensk Tenn en helt ny dukningskollektion skapad av den danska formgivaren, guldsmeden och konstnären Charlotte Lynggaard. Kollektionen heter The North Sea och består av två dukar, tre servetter, ett underlägg, två brickor samt två servettringar gjorda av tenn.

Den 5 maj lanseras Charlotte Lynggaards dukningskollektion, The North Sea, på Svenskt Tenn. Inspirationen för kollektionen är hämtad från naturen vilket tydligt speglas i alla komponenter. Med stor passion för dukningar har Charlotte skapat servetter, bordsdukar och tabletter i fint linnetyg, vackra brickor och servettringar i tenn. Fiskar är ett återkommande motiv och en personlig favorit hos Charlotte.

bild
Servettringar i tenn. Foto: Svenskt Tenn

– Jag har alltid älskat fiskar då jag tycker att de väcker en känsla av dröm och förundran. Mina mönster är delvis tolkningar av de fiskar som lever i havet framför vårt hus i Öresund, en plats belägen mitt emellan Danmark och Sverige, säger Charlotte Lynggaard.

– Charlotte Lynggaard är en av Skandinaviens främsta smyckesformgivare och att det är otroligt fint att Svenskt Tenn får göra hennes första textila inredningskollektion, säger Thommy Bindefeld, Creative Director på Svenskt Tenn.

bild
Foto: Svenskt Tenn

Intresset för det dukade bordet växer
Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn 1924 och var på sin tid omtalad för att skapa spännande och okonventionella dukningar. Hon bröt från normen; att enbart duka med vita linneservetter och med en servis, till att blanda olika färger och vaser när hon dekorerade sina bord. Det dukade bordet spelar en central roll i Svenskt Tenns historia och är en del av företagets arv. Svenskt Tenn kan konstatera att intresset för att göra vackra bordsdukningar växer, både i Sverige och internationellt.

bild
Linneservett. Foto: Svenskt Tenn

– Vi ser att intresset för det dukade bordet åter växer, både i Sverige och internationellt. Att bjuda in till middag, duka bordet med omsorg och kreativitet är ett sätt att både skapa trivsel och glädje vilket det finns stort behov av i den tid vi lever i. Charlottes stora intresse för det dukade bordet gör att samarbetet känns naturligt och självklart, säger Thommy Bindefeld.

– Jag lockas av tanken på vad en dukning kan göra med människor. Hur den för oss samman och skapar en behaglig atmosfär. Och jag vill använda naturen för att uppnå just det. De fyra årstiderna, med sina skiftningar i färg och ljus, har varit mina största inspirationskällor i det här samarbetet, säger Charlotte Lynggaard.

Textilierna i kollektionen The North Sea är tryckta i Frankrike på högsta kvalitén av belgiskt linne.

bild
Duk. Foto: Svenskt Tenn