Stockholm Creative Edition intar återigen Stockholms designscen med nya utställningar och lanseringar

Mellan 18-21 maj 2022 är det återigen dags för Stockholm Creative Edition att förvandla huvudstaden till en sprudlande designfestival. Såväl designbranschen som allmänheten får en unik möjlighet att utforska svensk design och ta del av nya lanseringar av både produkter och varumärken. 

Under Stockholm Creative Edition ges unga varumärken en unik plattform och en möjlighet att sticka ut i ett sammanhang där de får delta på samma villkor som ett antal utvalda, mer etablerade designaktörer. Runt om i huvudstaden kommer därför både kända designstudios och mindre, nystartade initiativ bjuda in till visningar, presentationer och lanseringar. Det gör att besökarna får ta del av ett mångfacetterat och dynamiskt urval av design – i ett forum som ger utrymme för det nya och överraskande och som uppmuntrar alla att upptäcka något nytt.

Gemensamt för de deltagande varumärkena är att samtliga producerar design med ett tydligt fokus på hållbarhet, innovation och äkthet. Stockholm Creative Edition kommer också att tjäna som ett skyltfönster för vikten av samarbete i designbranschen.

På Stockholm Creative Editions hemsida finns en överskådlig karta och ett program som guidar besökarna till var och när de olika aktiviteterna äger rum. Nedan kan du se ett axplock av vad som händer under veckan. 

 

Stockholm Creative Edition Talks
Designsamtal i Tarkett Ateljé
En av årets nyheter är Stockholm Creative Edition Talks, som sker i samarbete med Tarkett Ateljé. Den 19 maj 15:30-17:00 kommer det att hållas två spännande samtal med fokus på hållbarhet – bland annat kommer det att handla om hur man utformar en strategi för hållbara inredningsprojekt och återvunnen arkitektur och inredningsdesign i praktiken.

Med i panelerna är:  Øyvind Bjørnstad - Vestre, Johanna Munck af Rosenschöld - Strategisk Arkitektur, Jack Dalla Santa - Contem, Hanna Bandmann - Codesign, Frida Erson Lundström - Malmstens LIU, Dag Duberg - Tarkett. Panelerna kommer att ledas av Paulina Modlitba.

Contem
Stockholm Creative Edition x Bar Contem
Den 18-21 maj kommer Bar Contem att hålla öppet på Humlegårdsgatan 31. Till årets edition av designdagarna har det helt nya varumärket Contem designat ett pop-up-café och vinbar i samarbete med Stockholm Creative Edition. Contem har skapat ett fullskaligt inredningskoncept som fullt ut återspeglar varumärkets passion för att förvandla gammalt till nytt. Installationen har fått titeln Bar Contem och allt material som använts i utställningen är av högkvalitativt återvunnet trä från Stockholm som annars hade gått till spillo. På dagtid serveras specialkaffe av David You från Balue och på kvällen kommer Martin Brag från Ett Hem och Akvavit New York att driva en vinbar som serverar mat och dryck.

 

Skåpet Kaprifol, formgivet av Moa Sjöberg och tillverkat av Klara Knutsson. 

New Contemporary
En utställning av Stockholm Creative Edition 
2022 års utställning stöder och hyllar nya generationer av designers. Stockholm Creative Edition har initierat och tillsammans med Svensk Form och Beckmans College of Design bjudit in alumner – designers som tagit examen från svenska designhögskolor under de senaste fem åren – att vara en del av utställningen New Contemporary. Möbler, belysning, textilier och hantverk ställs ut av nya begåvade formgivare på Sveavägen 6B i Stockholm.

Det finns ett stort behov av en plattform där unga formgivare kan ställa ut sin design sida vid sida med nyetablerade designers och där de kan möta upplysta producenter och andra delar av designbranschen. Syftet med New Contemporary att erbjuda just en sådan arena och på så sätt stärka svensk designs position på den internationella marknaden och skapa möjligheter att nå nya målgrupper.

På Sveavägen 6B kommer även Malmstens Linköpings Universitets examensutställning att presenteras.

Tarkett
Återvunnen minikollektion skapad av Gustav Winsth
Tarkett Ateljé öppnade 2021 och är designad tillsammans med Note Design Studio. Tanken är att visa hur design och hållbarhet samverkar och hur viktiga båda är för att sporra en positiv utveckling i samhället. Under Stockholm Creative Edition 2022 kommer Tarkett Ateljé att förvandlas till det som det skapades för att vara – en modern arena för samtal om design och hållbarhet, något som förstärks ytterligare av designveckans nya initiativ: Stockholm Creative Edition Talks. Dessutom kommer den svenska formgivaren Gustav Winsth att visa en ny, unik minikollektion inspirerad av Tarketts återvinningsbara vinylmaterial.

 

BonniBonne & Dry Studios
Craftsmanship, woodworking and textures
På Upplandsgatan 36 visar BonniBonne och Dry Studios upp en gemensam utställning som illustrerar processen bakom deras lokalt tillverkade produkter. Fokus ligger på att lyfta fram träarbetet och utforskningen av den taktila processen i en värld av råmaterial. Arbetsmetoden gynnar den lokala produktionen och de gamla hantverkstekniker som introduceras i nya sammanhang. BonniBonnes filosofi har sitt ursprung i en respekt för, och stark koppling till naturen, i "slow-living" samt intresse för design och matlagningshantverk. Med en känsla av hög kvalitet och skandinaviskt hantverk möter råvaror tidlös estetik.

Designgalleriet
Love Icons - a not so straight edition 
Under Stockholm Creative Edition visar Designgalleriet på Västmannagatan 47 upp nya verk av Straight Design Studio. Trendspanaren och galleristen Stefan Nilsson har identifierat tio områden som behöver nya ikoner och symboler. Formgivaren Viktor Erlandsson, Straight Design Studio, har utifrån dessa områden designat nya limiterade objekt i glas. De tio ikonerna – och glasskulpturerna – lanseras i den här utställningen. Tio verk i glas representerar nya ikoner för kärlek och mångfald för människor i och runt HBTQ-communityt. Det finns symboler för treenighet, människor i relationer över etniska gränser, samkönade par med hundar samt ikoner för någon som just kommit ut.

CREAM
Ett initiativ skapat av Jonas Kleerup & varumärkesstudion Tätatät
CREAM är en plattform som utforskar gränsen mellan konst och design, där föremålskategorierna suddas ut när samtida konst blandas med avantgardistiskt hantverk. Resultatet är en tvärvetenskaplig upplevelse där besökarna inspireras att skapa sin egen vision av form, funktion och idé. CREAM kommer att skapa alternativa utställningar i tillfälliga utrymmen med hjälp av noggrant utvalda kuratorer i samband med befintliga konst- och designmässor.

När CREAM under Stockholm Creative Edition-veckan lanserar sina visioner för första gången är det över 30 kreatörer som samsas i en scenografisk kuliss signerad arkitekten Albert France-Lanord i Garnisonens brutalistiska lokaler, på Karlavägen 112. Alltifrån etablerade konstnärer på ledande gallerier till avgångselever från Kungliga Konsthögskolan, designers, hantverkare och andra kreatörer. Exempel på deltagare är Färg & Blanche, Humans Since 1982, Folkform, Per B Sundberg, Fredrik Nielsen, Hanna Hansdotter samt gallerier som Arranging Things, Coulisse Gallery och ODEM och många fler. Konceptet är skapat av konstrådgivaren och kuratorn Jonas Kleerup samt varumärkesbyrån Tätatät.

The Modern Stockholm
I samarbete med Helle Mardahl
På Nybrogatan 20 presenterar The Modern Sthlm ett samarbete med den hyllade glasdesignern Helle Mardahl. Hon kommer att presentera ett urval av produkter som aldrig tidigare visats i butiken. Helle Mardahls inspirerande och lekfulla glaskreationer i spännande färgkombinationer kommer att visas exklusivt i The Modern Sthlms skyltfönster. Förutom Helle Mardahls unika design kommer även Helles och smyckesdesignern Elhanatis konstnärliga samarbete ”Nothing Grows in a Straight Line”, som producerats exklusivt för Matches Fashion, att visas för första gången i Sverige.

 

Mateus
Utställning av Ray Atelier
Våren markerar ljusets och livets återkomst och början på en ny cykel. Som en återspegling av säsongskiftet har Ray Atelier skapat en inspirerande utställning i Mateus flaggskeppsbutik på Karlavägen 64. Utställningen omfamnar en färgstark men ändå minimalistisk design och visar den klassiska Oyster-kollektionen som med sina mjuka former hyllar naturens skönhet.

Hantverkarna Stockholm 
En yrkesgrupp som arbetar med händerna, som skapar med händerna och som formar med händerna. Redan namnet på yrkesgruppen antyder att det är just händerna som är så viktigt i deras värv. Under två års tid har 35 lovande studenter utbildat och utvecklat sig och fått arbeta med sitt framtida yrke på Hantverksakademins traditionella lärlingsutbildning. De studerande har många olika yrkesinriktningar; en är båtbyggare, en smed och en tredje är konstinramare. Gemensamt för alla är att de arbetar med händerna och för hantverkstraditionen rakt in i framtiden. På studenternas och Hantverksakademins examensutställning EX:UT, som visas på Drottninggatan 81, får du träffa studenterna, prata med dem och detaljstudera deras examensprojekt.

 

General Store
Ett hyperlokalt experiment av Shane Schneck
Den svensk-amerikanske industriella designern Shane Schneck bjuder in till lanseringen av en uppseendeväckande och fullständigt unik utställning. Under General Stores paraply finns bland annat stilrena bord i solid furu som kombinerar flera traditionella hantverkstekniker med modern design, Borden har tillverkats i minst sagt anrik – och förpliktigande – miljö, i form av Carl Malmstens tidigare verkstad i Småland. Här återfinns också såväl skärbrädor i björk som innovativa objekt i terrakotta och porslin. Och något som verkligen inte bör missas är projektet Stumptown, som består av helt unika objekt tillverkade av upphittade träddelar.

STOCKHOLM CREATIVE EDITION x BAR CONTEM
Humlegårdsgatan 31, Stockholm

Öppettider:
Onsdag 18 maj: 10.00-17.00
Torsdag 19 maj: 10.00-17.00
Fredag 20 maj: 10.00-23.00
Lördag 21 maj: 10.00-23.00