Nya Sylteskolan - funktion, hållbarhet och estetik

Alla elevrum och kontor har linoleummattor med ljuddämpning. Färgskalan i hela skolan är betong, askträ och olika nyanser från blått till grönt. Detta koncept gäller också lös inredning som möbler och textilier. Foto: Contekton Arkitekter

På uppdrag av fastighetsbolaget Kraftstaden Fastigheter har Contekton bidragit till den nya inredningen på nya Sylteskolan i Trollhättan - stadens största grundskola. Skolan kommer bestå av grundskola, inklusive tränings- och särskola, fritidsgård, bibliotek och idrottshall.

Uppdraget från Trollhättan stad genom Kraftstaden fastigheter var att rita en demokratisk, trygg och positiv mötesplats som främjar tolerans och allas lika värde.

bild
Det har varit viktigt för oss att skapa en god arbetsmiljö för elever och personal på skolan. Vi har lagt stor vikt vid produkternas ljudegenskaper och funktion. I öppna, gemensamma ytor finns gott om tåliga sittmöbler i utomhuskvalité och trevlig, lekfull design”, säger Ingrid Eide Andersson. Foto Contekton Arkitekter

Ansvarig byggnadsarkitekt har varit Tina Lindblom, Contekton Arkitekter, och inredningsarkitekter har varit Ingrid Eide Andersson och Åsa Boccard, Contekton Arkitekter.

- Det önskades en föränderlig, rolig, spännande, utmanande, inkluderande och trygg miljö som

skulle rymma förutom tre skolformer också fritidsgård, bibliotek och idrottshall, säger Ingrid Eide Andersson.

bild
Inredningen präglas av ett inrednings- och färgsättningskoncept som binder ihop alla delar av skolan. Foto Contekton Arkitekter

- Vi fick uppdraget att rita nya Sylteskolan i 2017. Idrottshallen invigdes våren 2018, Skolan hösten 2020, Fritidsgården och Biblioteket våren 2021.

Inrednings- och färgsättningskoncept

 Genom hela projektet har Contekton haft nära samarbete med personalen i form av möten, intervjuer och workshops. Gott samarbete med möbelleverantörer har möjliggjort att personal och elever har fått prova och utvärdera produkter innan beställning, berättar Ingrid Eide Andersson.

bild
Plats för eleverna att sitta ner i skolans cafédel. Produkterna är noggrant utvalda för att möta kraven på funktion, hållbarhet och estetik. Foto Contekton Arkitekter

- Vi utarbetade ett förfrågningsunderlag enligt LOU (Lagen om Offentlig Upphandling), innehållande möbler, belysning, textilier och fast inredning, säger hon.

- Tillsammans har vi utvecklat ett inrednings- och färgsättningskoncept som binder ihop alla delar av skolan och samtidigt ger varje hemvist en identitet. Produkterna är noggrant utvalda för att möta kraven på funktion, hållbarhet och estetik.

bild
Överblick av Sylteskolans nya ljusa matsal. Foto: Contekton Arkitekter