Scents of Summer - En utställning om svenska sommaren på Svenskt Tenn

Foto: Svenskt Tenn

I slutet av juni öppnar utställningen Scents of Summer, kurerad av Karin Södergren på Svenskt Tenn. Fotografen Ola Rindal har skapat ett videokonstverk som är en central del av utställningen där den typiskt svenska sommaren målas fram genom subtila referenser. I samband med öppnandet av Scents of Summer lanseras även Josef Franks textilskåp 522 i två nya utföranden i hans klassiska mönster Poisons och Hawai.

– På Svenskt Tenn skapar vi ofta utställningar i samband med produktlanseringar och inte sällan med fokus på färg, form och mönster. Genom en film kan vi locka till ännu fler sinnesintryck än det visuella och det är tanken med Scents of Summer och det videokonstverk som Ola Rindal gjort för Svenskt Tenn. Oavsett om du besöker butiken eller tittar online så vill vi bjuda på stämning av svensk sommar, säger Karin Södergren, curator på Svenskt Tenn.

Genom subtila tolkningar skildrar Scents of Summer den typiskt svenska sommaren; från nakenbad i iskalla sjöar till middagar ute - trots regn. Både den fysiska utställningen i butiken på Strandvägen och Ola Rinndals film, som även går att ta del av på Svenskt Tenns hemsida, försöker fånga det abstrakta i form av känslor och förmedla traditioner som väldigt många människor i Sverige delar.

Nylansering av Tygskåp 522 – formgivet av Josef Frank
Josef Frank formgav det tygklädda skåpet 522 under åren 1934-1935, efter att ha vänt blicken mot Storbritannien. Att klä möbler med tyger tillhörde den engelska möbelkulturen, och Josef Frank tilltalades av kontrasten mellan det hårda träet och det mjuka tyget. I juni nylanseras skåp 522 i mönstren Poisons (svart botten) och Hawai (vit botten).

bild
– Skåp 522 är ett typiskt Frankskåp med dess höga ben och stomme av mahogny. Det krävs en otrolighet hantverksskicklighet för att kunna få alla detaljer i både skåp och tygets mönster att stämma. Som alltid följer vi Josef Franks ursprungsritningar när vi nylanserar produkter ur arkivet. På ritningarna för skåp 522 så står det tydligt ”kläs i tyg,” säger Thommy Bindefeld, Senior Advisor. Foto: Svenskt Tenn

Utställningen Scents of Summer öppnar den 30 juni.