Naturskyddsföreningens kansli har renoverats med återbruk i fokus

Platsbyggda fönsterbänkar i den gamla brygghallen, nu med arbetsplatser. Foto: Emil Fagander

Under pandemin har Naturskyddsföreningen passat på att renovera rikskansliets slitna kontor i en lokal från 1800-talet, med fokus på återbruk och miljökloka val. I renoveringen tillämpades cirkulära designmetoder och nytänkande, med syfte att minimera byggnadens koldioxidavtryck och spara på miljön. En viktig åtgärd har varit att så långt som möjligt återanvända och återbruka. Möbler och inredning har återbrukats till fullo. Arbetsplatsen övergått till ett flexibelt, verksamhetsbaserat och zonindelat kontor. Naturskyddsföreningen har med hjälp av Kaminsky arkitektur tagit ett helhetsgrepp om lokalerna.

Naturskyddsföreningen har moderniserat sitt rikskansli i ett bryggeri från 1800-talet i centrala Stockholm med ledorden hållbarhet och återbruk. Från projektering till byggnation och inredning har det lagts ett stort fokus på att ta fram hållbara lösningar som ligger i framkant, och som speglar Naturskyddsföreningens vision om en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

bild
Återbrukat glasparti av demonterade kontorsrum. Foto: Emil Fagander

– Det har varit mycket spännande att tillsammans med Kaminsky arkitektur undersöka hur framtidens hållbara arbetsplats kan se ut. Vi hoppas att resultatet ska kunna inspirera andra att renovera och bygga mer hållbart, säger Måns Lagerlöf, kanslichef på Naturskyddsföreningen. Som stöd för att hålla en hög nivå på hållbarhetsarbetet har Naturskyddsföreningen utgått ifrån sin miljöpolicy, och framför allt principer och prioriteringar i återbruks och inköpspolicyn. Redan på ritningsstadiet har arkitekterna jobbat med att se vad som kan behållas, uppgraderas eller repareras. Mycket har återbrukats. Då inköp behövt göras har miljömärkta produkter prioriterats och Byggvarubedömningens grönklassning har använts för detta. 

bild
Tidigare korridor med arbetsrum har öppnats upp för fler arbetsplatser och ett bibliotek. Konstruktionen med gjutjärnspelare och valvtak har lyfts fram. Foto: Emil Fagander

– Vi är väldigt intresserade av att återanvända saker som redan har producerats, produkter som har ett försumbart koldioxidavtryck. Alla inblandade har varit delaktiga och engagerade i att hitta återbrukade lösningar av hög kvalitet. En utmaning som alla gått in för med stor entusiasm och kreativitet, förklarar Aimee Mackenzie på Kaminsky Arkitektur.

Arkitekterna utgick ifrån och återanvände befintliga strukturer och rumsbildningar, dvs. ”blåste inte ur” den på många sätt utmanande lokalen och började om från början. Det mest iögonfallande i renoveringen är de centrala delarna som håller uppe mezzaninen i hjärtat av den fem meter långa brygghallen. Genom att återanvända trä, glas och dörrar från de rivna kontorskuberna, omgestaltades väggarna och målades i en petroleumgrön färg, som knyter samman hela designen och ger fokus till husets vackra struktur, valv och pelare.

bild
Kaféhörna med återbrukade draperier, omklädda fåtöljer klädda med spillbitar, och mossa på väggen. Foto: Emil Fagander

– För att kunna använda sig av återbrukat material i renoveringen i så hög grad som vi har gjort krävs att man är beredd att släppa kravet om garanti. Istället har vi varit noggranna med att se till att välja material och inredning av hög kvalitet, som håller länge. Resultatet är fantastiskt. Det kanske viktigaste tipset vi har är att våga återbruka och samarbeta med miljöintresserade arkitekter och entreprenörer som vill jobba för en så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Helena Fredriksson, projektledare på Naturskyddsföreningen.

Väggelement, innerdörrar, takplattor och sanitetsporslin har återbrukats från den tidigare lokalen eller från andra renoveringar via inblandade företag i projektet.

Där nya väggar möter gamla täcks skarvar med återanvänd bara väggmaterial av kork, vilket minskar användningen av gipsskivor. Badrummen är klädda med Fibo, en vattentät produkt gjord av trä. Nya mattor är vävda av garn baserad på återanvända fiskenät och annat spillmaterial.

bild
Södra salens lounge, kontorets samlingsplats med sin ståtliga trappa och vackert ljus. Foto: Emil Fagander

Energibesparingar med återbrukad ledifierad belysning, samt ett styrsystem för ytterligare energibesparingar. Skrivbord, stolar, skärmar, tangentbord och lampor har införskaffats begagnat. Ståbord i trä med stolar är införskaffade genom en donation från Grant Thornton, Designmöbler som soffor, bord, stolar är införskaffade från Offeccts nedlagda showroom.

Sadelgjordstolar i ek av John Kandell, donerade av Härlanda kyrka i Göteborg. Återbrukade gardiner och draperier. Stoppade möbler från den tidigare lokalen av märket Kinnarps har klätts om. I det som trots allt är nyinköpt har trä framför plast och metall prioriterats i så hög utsträckning som möjligt. Exempelvis gällande locken till golvbrunnar i duscharna och de platsbyggda sofforna, bänkar och bokhyllor är endast i trä, och textilen är spillmaterial från möbeltillverkning.

bild
Foto Emil Fagander

Ett syfte med renoveringen var att skapa en mer flexibel arbetsmiljö för cirka 150 anställda och lyfta fram befintliga kvalitéer i byggnaden. För att rymmas går man från egna arbetsplatser till en verksamhetsbaserat zonindelat kontor. Naturskyddsföreningen har nyligen återgått till att arbeta deltid på kontoret, men fortfarande tillämpas också distansarbete för de medarbetare som önskar.

bild