Archiella of Sweden – nytt designföretag

Foto: Archiella of Sweden

Archiella of Sweden – nytt designföretag med exceptionellt hantverk

Det nya designföretaget Archiella of Sweden presenterar The Icon Pot, en helt unik design av blomkrukor. The Icon Pots signum består av klassisk rotting som möter keramik i en sprakande palett. Blomkrukorna kommer i fantastiska färger som både är iögonfallande och designade för att sätta färg och guldkant i inredningen. 

Archiella of Sweden grundandes 2021 av Sofia Bergqvist och namnet Archiella är en spin-off på Sofias son, Archie. Först ut i Archiellas lansering är en serie av krukor som är helt unika i sitt slag med fina detaljer. 

bild
Foto: Archiella of Sweden

”Designen uppkom efter att jag bokstavligen tog saken i egna händer och började experimentera hemma i köket med mins sons lera. Efter flera mer eller mindre lyckade försök så stod den där, något som liknade formen av en kruka, om än något sned och ojämn, men alla detaljerna fanns där. Jakten på en producent tog mig till Italien som var villiga att hjälpa till," berättar Sofia Bergqvist.

Sofias design har nu fått sin identitet och skepnad. ”The Icon Pot" är resultatet av ett fantastiskt hantverk från en liten stad i provinsen Vicenza, nordöstra Italien. Studion och dess konstnärer har i generation efter generation skapat keramiska föremål med stolthet, en skicklighet för hantverket och besitter kunskapen att producera premiumkrukor med stor detaljrikedom. Kvalitet var den största anledningen till att Sofia valde just Italien som land för att producera ”The Icon Pot”.

bild
Foto: Archiella of Sweden

 ”För mig är kvalitet och hållbarhet det absolut primära, att föremål ska hålla över tid. Italien har både kunskap och en stark tradition för hantverk av högsta kvalitet och framförallt i denna region där keramik och glastillverkning har en stark tradition. Därför var Italien ett självklart val,” säger Sofia.

Tillverkningsprocessen består av en avancerad teknik, där det kan ta upp till tre månader för att färdigställa en kollektion. Konstnärer skulpterar och arbetar först fram detaljerna i originalet vilken lägger grunden för att tillverka en form. Därefter hälls lermassan i formar för att skapa varje keramikkruka som väger upp till hela 3 kg för den största storleken. Känslan när man tar i den är inte bara tyngden utan framför allt ger krukan en exklusiv känsla där hantverket känns rakt igenom. 
The Icon Pot är ingen serieproduktion utan tillverkas i mindre upplagor och beroende på årstid tar torkningsprocessen olika lång tid, därefter glaseras krukorna i exklusiva iögonfallande färger som sticker ut från det som möter konsumenten på dagens marknad. 

Basfärgerna i säsong är vit, svart, sandfärgad och smaragdgrön och under tidig vår och höst lanseras nya färger som hör säsongen till. Varje säsong kommer även en limited edition av en speciell färg att släppas. Varje kruka stämplas i botten med ”Made in Italy” samt Archiellas logga. Förutom att krukorna har en unik keramisk design så finns det fler detaljer som gör krukorna unika. 

The Icon Pot kläs i två olika varianter av rotting. Rotting är ett material som många människor har en relation till och ett material som funnits med i århundraden för att skapa stolar och inredning. Det är ett tidlöst material som kommer bestå lika länge som det funnits. Rotting är miljövänlig, växer snabbt, gör regnskogen hållbar och omvandlar CO2 till ren luft. 

Krukan kommer i två olika utföranden; hexagon klassiker och square moderna. Rottingen är avtagbar och knäpps på med två Archiella-knappar i antingen guld eller silver. 
”För mig är design och inredning något personligt och jag vill med mina krukor och dess design, detaljrikedom och färger, ge möjlighet att man själv kan välja vilket uttryck man vill ha. Eftersom det går att ta av rottingen så finns också möjligheten att ha en mer avskalad design på sin kruka vilket gör att man kan få två uttryck i ett.