Så väljer du den perfekta soffan

Foto: Bazoom

Den här artikeln är sponsrad.

 

Soffan är en trygg plats där vi kan krypa upp och glömma världen utanför. Vi kan mysa framför teven, läsa en bok, äta något gott eller kanske ta en tupplur. Vi älskar våra soffor. Men just därför är soffan en av de svåraste möblerna att köpa. Det är ett stort inköp, både i storlek och ekonomiskt, och många kan känna stort tvivel när de börjar shoppa och inser att utbudet är helt enormt. Men faktum är att det finns några få saker du kan fundera på som snabbt minskar beslutsångesten och gör det klart för dig vilken soffa du ska köpa. I den här artikeln får du några praktiska tips på hur du ska tänka för att välja den perfekta soffan.

 

Hitta en soffa du aldrig tröttnar på

När du köper soffa så gäller det att både tänka på funktion och utseende. För många är de här två aspekterna lika viktiga, medan andra tänker att det viktigaste är att den är bekväm eller att den ser snygg ut när det kommer gäster. Men de flesta håller nog med om att det är bra om man kan hitta en soffa som både är mysig att sitta i och som gör vardagsrummet vackrare. Här är några saker att tänka på:

 

  •  Undvik alltför stora modeller. Det låter visserligen härligt med en enorm soffa där hela släkten får plats, men egentligen är det sällan praktiskt. Om ni sitter fler än tre personer i soffan på rad kan inte alla prata med alla utan att nästan ropa på varandra, och det blir inte särskilt socialt. Då är det bättre att ha två soffor mittemot varandra, och kanske ett par fåtöljer. Eller så kan du välja en hörnsoffa så att inte alla sitter på rad. Det blir också betydligt lättare att möblera om med fler mindre möbler än med en stor.
  • Färg är trevligt i lagom mängd. En soffa kan hålla i många år, och det är bäst för både miljön och plånboken att inte byta ut den alltför ofta. Så det är bra att satsa på en färg som du inte tröttnar på i första taget. Det måste inte nödvändigtvis vara svart eller grått, kanske en ljusrosa eller mörkt turkos nyans passar bättre hemma hos dig. Kör inte på vad som är inne just nu, utan på en färg som du har gillat ett bra tag och aldrig tycker känns tråkig.
  • Undvik mönstrade soffor. Mönster är lättare att tröttna på än enfärgat. Om du vill få in mönster i din inredning är det bättre att köra på mindre möbler och låta soffan vara tidlös.
  • Välj rätt material. Om du har små barn eller djur kan en soffa i läder vara ett bra alternativ eftersom materialet går att torka av. Även sammet är ett bra val, då djurhår inte fastnar utan bara lägger sig på ytan. Dessutom syns eventuella fläckar mindre på sammet eftersom sammetens lugg ändå ligger åt lite olika håll och ser olika mörk och ljus ut på olika ställen.
  • Lösa dynor vs. fasta. Om man föredrar lösa eller fasta dynor är en smaksak. Men det kan ofta vara mer praktiskt med en fast sittdyna då underlaget inte åker omkring och behöver rättas till när man har suttit i soffan. Dessutom blir det mindre risk att små föremål försvinner in under soffdynorna och uppenbarar sig några månader senare när du dammsuger. Å andra sidan kan dynor med avtagbar klädsel vara precis det som behövs när du råkat spilla kaffet i knäet eller barnen har ätit glass.

 

Välj rätt soffa för ditt vardagsrum

Ibland är inte problemet att man inte kan hitta en soffa man gillar, utan snarare det motsatta – det finns så mycket fint, och det går inte att välja. Då gäller det att du är ärlig mot dig själv. Passar det verkligen med en svängd soffa i ditt vardagsrum, eller är en rak det som rummet kräver, även om det är lite mindre spännande? Funkar det verkligen med en soffa med låga ben du inte kan dammsuga under, eller kommer det vara fullt av damm och popcorn under soffan? Välj en soffa du är säker på passar in i rummet och i ditt liv.

 

Ge din nya soffa en personlig twist

När soffan väl har kommit hem och du har tagit en första tupplur i den är det dags att börja stajla. Använd soffkuddar med olika färger, mönster och former för att skapa något eget, och komplettera med mysiga filtar som inbjuder till filmkvällar med familj och vänner. Tricket för att kombinera olika mönster är att använda sig av en och samma färgskala. Då kan du enkelt kombinera prickigt, blommigt och rutigt utan att något känns fel. Väv gärna in olika material och texturer också, för att ge inredningen en taktil touch.