Tallinns nya kebony-klädda kryssningsterminal välkomnar besökare

Tallinns nya kryssningsterminal med skal av kebony. Projektets stora omfattning gör att terminalen kan användas för evenemang, såsom konserter och konferenser, med plats för upp till 2 000 personer. Bild: Salto Architects

Tallinns hamn, största i Estland, som präglas av liv och rörelse, öppnade nyligen den modernaste och mest multifunktionella terminalen i regionen.

Denna ekologiskt hållbara kryssningsterminal är vackert designad för att minska dess negativa påverkan på miljön. Terminalen kan fungera även utanför kryssningssäsongen, vilket gör huvudstaden mer tillgänglig samtidigt som den minskar hamnens miljöavtryck.

Ett slående inslag i terminalen – designad av Salto Architects – är den anmärkningsvärda användningen av kebony, en global ledare inom produktion av hållbart trä, som valdes ut för hamnens vidsträckta trädäck och även för att klä byggnaden med en fantasifull exteriör.

Kebony är ett mycket slitstarkt, hållbart trä med estetik och prestanda liknande tropiskt trä, som kräver minimalt underhåll och ger låga livscykelkostnader.

Terminalens generösa storlek bidrar också till att även en hög grad av social distansering under högkryssningssäsongen är möjligt ifall det krävs på grund av Covid-19.

Den nya anläggningen kännetecknas också av en 850 meter lång strandpromenad, utformad för att ansluta hamnens drygt tio miljoner passagerare varje år till de nya fritidsområdena. Besökare kan njuta av den vackra havsutsikten på terminalens högsta punkt.

Baserat i Norge är kebony en global ledare när det gäller att producera hållbart trämaterial, vilket gjorde det till den perfekta lösningen för detta innovativa estländska projekt. Därmed utformades en elegant exteriör som kompletterar både den strukturella designen och den marina omgivningen. Kebony trä utvecklar en unik silvergrå patina med tiden och kommer också att komplettera silvertonerna i det omgivande havet, samtidigt som det kräver lite eller inget underhåll.

Kebonyträdets revolutionerande egenskaper bidrar till en miljövänlig process som modifierar hållbart framställda barrträd med värme, vilket gör det möjligt för dem att permanent ta till sig egenskaperna hos tropiskt lövträ, inklusive hög hållbarhet, hårdhet och dimensionsstabilitet.

Denna unika process ger också kebony sitt karakteristiska utseende.