Djärvt och ljust i nyöppnat kontor i Montréal

I byggnaden huserade en gång järnvägsbolaget Canadian Pacifics resecentrum och mycket av den ursprungliga inredningen har bevarats. Lokalerna väcker associationer till trendiga SoHo-loft. Crédit Foto: Stéphane Brugger

I centrala Montréal har ett nytt huvudkontor, som formligen badar i ljus och djärv inredningsdesign, slagit upp portarna. Det 55 000 kvadratmeter stora kontoret vann häromåret Canada Interiors prestigefulla pris Best of Canada i kontorskategorin för sina ”unika perspektiv, flöden och upptäckter”.

Översättning och redigering: Simon Matthis

Belysningskonsulten Lumi Group och designkontoret Inside Studio har i samarbete utvecklat kontoret. Inside Studio fick av cybersäkerhetsföretaget OneSpan uppdraget att flytta deras huvudkontor till en mer central del av staden. Valet föll på de historiska kvarteren kring Windsor Station, i ett tidigare resecentrum tillhörande järnvägsbolaget Canadian Pacific.

Förutom att platsen tillgodosåg alla krav vad gäller tillgänglig yta, samt flödes- och servicekrav, tillhandahöll den en unik ram – ett tomt skal – för designerna att visuellt fånga OneSpans nya identitet och varumärkesfilosofi: ”Be Bold. Be secure”.

bild
De allmänna kontorsutrymmena har hållits relativt neutrala, men piggas av djärva designelement som kommer till uttryck i möbelvalet bland annat. Foto: Stéphane Brugger

–Kundens etos har byggts in i vårt designkoncept från början, tillsammans med kundens krav på hur grupper arbetar i kluster och ”loopar”, säger Susie Silveri, huvuddesigner och grundare av Inside Studio.

 – Arkitektur dikterar flödet i rummet och denna vackra byggnad gav ideala möjligheter att navigera i OneSpans verksamhet, tillägger hon.

bild
Förnyelsen av den gamla järnvägsbyggnaden har varit som en tidsresa som lett till nya spännande upptäckter, bland av valv och ursprungliga tegelpartier. Inslag som bevarats i interiören och som legerats med OneSpans nya varumärkesfilosofi: ”Be Bold. Be Secure”. Foto: Stéphane Brugger
bild
Belysningen har varit en central del av projektet, mycket beroende på den galleriakänsla lokalerna ger. Foto: Stéphane Brugger
bild
Mötesrummen har mattor i djärva texturer, vilka också sticker ut. Foto: Stéphane Brugger
bild
Golv av vit ek i en korridor. Foto: Stéphane Brugger

Med en djärv blick på det förflutna

Kunden tog omedelbart till sig denna vision och insåg potentialen av att bevara rum som redan var utsmyckade med stora fönster, gjutna terrazzogolv och exponerade originaltegelpartier. Ändå återspeglade de grundläggande designelementen i rummet fortfarande deras ursprungliga syfte, så Inside Studio inledde en lång rivningsprocess för att reducera inredningen till det mest väsentliga. Som en tidsresa har denna process resulterat i en rad spännande upptäckter, till exempel ytterligare originaltegelstenar, valv, eldstäder och ursprungliga snickerier.

Med så mycket karaktär och historia hade byggnaden en atmosfär som påminde om ett trendigt SoHo-loft. Med kundens etos i åtanke bestämde sig formgivarna för att legera varumärkets djärva koncept med de ursprungliga delarna av byggnaden.

För att harmoniera så kontrasterande element infördes vissa SoHo-inslag, såsom strategisk placering av popkonst på väggarna samt fokus på en övergripande eklektisk stämning. Designbyrån kompletterade med vissa "fantasifulla" element i rummet, vilket märks i valet av möbler för kontorets gemensamma utrymmen. De bestämde sig även för att behålla några av originalbyggnadens prydnadsdörrar till kontorets konferensrum, vilket förseglade fusionen mellan dåtid och nutid med en "djärv" färgsättning och modern glasinramning som ger dörrarna liv.

–Vi ville att de övergripande kontorsutrymmena skulle förbli ganska neutrala, men med djärva element som sticker ut och tydligt definierar vissa områden och funktioner, säger Tina Rahaniotis, Inside Studios huvuddesigner för OneSpan-projektet.

–Mötesrummen har också mattor i djärva texturer, och dessa element sticker också ut.

bild
Den strategiska placeringen av de ”flytande” kontoren frigör utrymme för gemensamma lounger. Foto: Stéphane Brugger
bild
Man har valt att bevara några av originalbyggnadens prydnadsdörrar till konferensrummen. Foto: Stéphane Brugger
bild
Mer än ett dussin olika belysningslösningar har noga valts ut för mycket specifika funktioner. Foto: Stéphane Brugger
bild
Belysning med kraftig ljusstyrka hjälper till att framhäva vissa detaljer i inredningen. Foto: Stéphane Brugger

Insikt i estetik, funktion och effektivitet

I entrén till OneSpans kontor omger ursprungliga tegelväggar och valv den stora receptionen. En intilliggande korridor, med golv av vit ek och utsmyckad med inslag av OneSpans färger violett och lila, leder in i hjärtat av våningsplanets L-formade planlösning. För att leka med skalan valde man att hänga upp stora svängbara belysningsskivor i taket, som lyckas ge liv, form och rymd åt korridoren.

Belysningen spelade en viktig roll i designen av OneSpans kontor, då mer än ett dussin belysningsprodukter noga valts ut för mycket specifika funktioner. Lösningen består av en kombination av roliga, djärva och nyckfulla val som tagits fram på förhand av formgivarna, samt allmänna ljusscheman som utvecklats i nära samråd med LumiGroup.

–Det är så viktigt att arbeta med en ljuskonsult som förstår din vision i form av kvantitet, intensitet, färg och design, och vi har vänt oss till LumiGroup i över ett decennium varje gång vi har stött på en utmaning. när det gäller belysning eller en speciell specifikation, konstaterar Rahaniotis.

–Belysning var en stor del av OneSpan-projektet, särskilt på grund av gallerikänslan i rummet, tillägger hon.

I konferensrummen valde inredningsbyrån dekorativa belysningslösningar som har en dämpande effekt i traditionella mötesrum och ger dem en mer ombonad, hemlik atmosfär. Takbelysning i rader lyser upp individuella arbetsplatser medan en elegant spårupphängd belysning med kraftig ljusstyrka hjälper till att framhäva vissa arkitektoniska detaljer.

bild
I konferensrummen valde inredningsbyrån dekorativa belysningslösningar som har en mer dämpande effekt än i traditionella mötesrum och ger en mer ombonad atmosfär. Foto: Stéphane Brugger
bild
Från byggnadens stora fönster flödar ljuset in. Foto: Stéphane Brugger
bild
OneSpans färgschema violett och lila går igen i hela kontorsbyggnaden. Foto: Stéphane Brugger

Sömlös anslutning

Bland andra kreativa designelement kan nämnas installationen av väggar för kontorshytterna i mitten av rummet. Den strategiska placeringen av de ”flytande” kontoren, som badar i glas och är inramade i ljusa färger, frigör utrymme för gemensamma lounger. På så vis kan man dra nytta av det naturliga ljuset som flödar in genom byggnadens stora fönster och där traditionella kontorsrum skulle ligga.  Dessutom binder dessa centralt placerade kontor bättre ihop dem som sitter i dem med de omgivande arbetsteamen.

bild