SPP:s nya huvudkontor – med fokus på funktion och design

Biblioteket är en plats för arbete i lugn miljö. Här hålls även seminarier och events. Foto: Philip McCann

SPP:s nya huvudkontor har gått från att vara ett högst ordinärt kontor till att bli ett sprudlande och välkomnande kontor för både medarbetare och besökare.

Av SOFIA GAD

Den 21 mars invigdes SPP:s nya kontorslokaler. Redan i ett tidigt skede tog Heléne Lidström, arbetsstrateg och förändringsledare, tillsammans med ledningen, Sofia Wangsell och projektgruppen på SPP fram planen för det nya kontoret. I samband med att ett helt våningsplan skulle tas bort tog SPP även hjälp av mod:group som har varit ansvarig för att driva konceptutveckling och projektets genomförande. Målet var att utnyttja lokalerna bättre och skapa en mer flexibel arbetsmiljö.

– För att skapa en mer dynamisk miljö för medarbetarna har till exempel det nya kontoret inga fasta arbetsplatser men istället fler sociala samlingspunkter, säger Stina Berggren, projektledare på mod:group. Vi har även skapat fler mötesrum i olika storlekar och behöver man sitta ostört har vi tysta zoner i form av fokusrum.  

bild
I foajén finns röda valv med sammetsklädda sittplatser och konst. Foto: Philip McCann

Öppet entréplan

Entrén, som ligger på plan 3 är till för både medarbetare och besökare. I den inbjudande foajén kan man arbeta, ta en fika och mingla på kvällsevent med kunder. Färgerna går i olika röda toner och mjuka nyanser av rosa. Längs väggen som tidigare var en lång korridor finns nu röda valv med ombonade och mjuka sittplatser med soffor och fåtöljer. Två stora röda dubbeldörrar leder in till biblioteket som går i en grönblå färgskala med platsbyggda hyllor för konst, böcker, detaljer och whiteboards så att det både går att ha möten och middagar i ytan.

– Arbetsborden i biblioteket har inspirerats av klassiska bibliotekssalar, men de går även att dela upp till sideboard att ställa nedanför hyllorna vid event, säger Stina Berggren. Det finns även fåtöljer för läsning och en scen med möjlighet att livesända möten.  

bild
I burspråken finns pausytor med gröna växter och sköna fåtöljer. Foto: Philip McCann

Oas med en av stans bästa utsikter

På plan 6 och 7 finns arbetsplatser, fokusrum och andra ytor för SPP:s cirka 300 medarbetare. På plan 6 går färgerna i sand, rosa toner och brunt. I den stora workloungen Oasen finns soffor, arbetsbord, café och mötesrum. I de öppna ytorna spelas klassisk musik. Härifrån har man även en av stans bästa utsikter.

– Att kunna blicka ut mot Stadshuset och Riddarfjärden när man arbetar och dricker nybryggt kaffe till klassisk musik är en magisk och rogivande känsla, säger Stina Berggren.  

På plan 7 går färgerna i grönt, sand och vitt. Här finns bland annat fokusrum för de som behöver sitta mer ostört.

 

bild
Från mötesrummet kan man blicka ut mot Stadshuset och Centralstationen. Inredningen speglar färgerna på utsidan. Foto: Philip McCann

Kontorets hjärta

För att skapa funktion, flöde och energi mellan de två våningsplanen togs beslutet att bygga en interntrappa. Den kraftfullt röda trappan är klädd i mjuk, röd matta och är kontorets hjärta.

– Trappan har verkligen wow-känsla, och återkopplar till SPP:s röda signaturfärg, säger Stina Berggren.

Under projektet har Michaela Thrun på mod:group varit ansvarig för design, inredning och specialsnickeri tillsammans med Stina Berggren, David Fahlén och Jakob Hedlund. Svensk och nordisk design och produktion har varit i fokus. Det har även varit viktigt att arbeta utifrån miljö- och hållbarhet. Bland annat har överbliven inredning bytts mot annan inredning i ett cirkulärt arbete.

bild
Oasen har en av stans bästa utsikter, över Stadshuset och Riddarfjärden. Foto: Philip McCann
bild
I Oasen kan man både arbeta och socialisera med kollegor. Foto Philip McCann

bild