Ett modernt och vågat komplement till liljevalchs konsthall

Byggnaden kompletterar den ursprungliga konsthallen från 1916. Illustration Wingårdhs

I augusti 2021 invigdes en ny byggnad i anslutning till Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm. Byggnaden har ritats av Gert Wingårdh i samarbete med konstnären Ingegerd Råman. Projektet som inleddes med en arkitekttävling 2013 utgör ett välkommet komplement till den ursprungliga konsthallen, som stod klar 1916.

Av Annika Wihlborg

Wingårdhs vinnande förslag i arkitekttävlingen fick namnet ”Liten” medan den färdiga byggnaden kallas för Liljevalchs+. Det handlar om en byggnad på 2400 kvadratmeter som bland annat inrymmer tre utställningshallar som kan delas in i mindre salar, entré, butik samt utrymme för en uteservering. Innertaket i de tre utställningssalarna täcks av ett landskap bestående av 166 lanterniner som ger salarna struktur och rytm. Fasaden i betong har 6 860 ingjutna flaskbottnar i klarglas, vilket ger fastigheten en speciell karaktär. Byggnaden är något lägre än den ursprungliga konsthallen.

bild

ALL INREDNING HAR SPECIALRITATS

–Liljevalchs+ är en konsekvent byggnad med fokus på ett fåtal material och färgskalor som förflyttar uppmärksamheten till konsten som hänger på väggarna och människorna som rör sig i rummen. Den fasta och lösa inredningen följer med husets material och former, vilket skapar en helhet och ett lugn. Det första som välkomnar besökarna är ett café. Fonden i rummet är den rosa putsen från den befintliga konsthallens fasad, säger Sara Helder, en av de arkitekter på Wingårdhs som arbetat med den nya byggnaden.

bild
En utställning av modedesignern Bea Szenfeld visas på Liljevalchs. Foto: Anders Kindberg

– Den dovt rosa kulören sprider sig ut i rummet via speglar och lädersoffor. All inredning har specialritats av oss på Wingårdhs. Från betongdiskar, soffor, stolar, pallar, bord till sittbänkar och butiksinredning. Materialpaletten består av betong, puts, varmtonat spegelglas, läder och almträ. Virket kommer delvis från de fällda sjuka träden i Humlegården, som finsnickaren Jonas Wahlström och Liljevalchs vd Mårten Castenfors tog hand om redan 2014, säger Sara Helder.

bild
Invigning av Liljevalchs i augusti 2021. Foto: Anders Kindberg
bild
Butikens inredning är specialritad in i minsta detalj och är en flexibel spelare till butikens utbud. Foto: Wingårdhs
bild
Det ljusa svävande tygtaket skapar ett bra ljus och står i fi n kontrast till betongen. Foto: Wingårdhs

bild