Nu öppnar Ung Svensk Form 2022 på Röhsska museet

Ornamental Obsessions av Matilda Hunyadi – IKEA Museums stipendiat. Foto: Svensk Form

Nu öppnar Sveriges största designtävling för unga formgivare årets utställning i Göteborg! Ung Svensk Form är en unik arena för möten mellan formgivare och bransch, media & publik – som Sveriges enda museum för design och konsthantverk är Röhsska museet en given plattform för att presentera framtidens formstjärnor för Västsverige!

Under loppet av ett år visas utställningen Ung Svensk Form på flera av landets ledande kulturhus och museer med tillhörande designsamtal, visningar och stipendieresor. Denna omedelbara kontaktyta ger vinnarna en chans att rivstarta sitt yrkesliv och knyta ett nätverk av såväl media som bransch och publik.

– Ung Svensk Form är en viktig plattform där unga formgivare i Sverige kan visa sina verk, samtidigt som publiken får en inblick i vad som engagerar och motiverar designers idag. Med själva utställningen, men också med skräddarsydda program och pedagogiska aktiviteter, skapar vi möjligheter att fördjupa sig i hur unga designers bygger sin praktik utifrån en mycket föränderlig värld. Ung Svensk Form är en fin komponent i Röhsskas budskap om att ’design is everywhere’, som synliggör designens förmåga att vara utforskande i sina processer, material och spekulativa narrativ, säger Nina Due, chef för Röhsska museet.

Utställningen presenterar en mångsidig grupp formgivare som samtliga visar prov på förmågan att översätta komplexa frågeställningar till formspråk. Genom verken nås nya sätt att diskutera ämnen som miljö, hållbarhet och normer.

– Flera av årets stipendiater och vinnare kommer raka vägen från skolor som HDK, Chalmers och Borås textilhögskola. Det är ett strålande intyg om att utbildningarna i Västra Götalandsregionen ger studenterna exceptionella förutsättningar att utveckla sitt formspråk och utmärka sig genom sin formgivning, säger Karin Wiberg, projektledare för Ung Svensk Form.

Under 2023 fyller Ung Svensk Form hela 25 år, detta firar vi inte minst genom en helt ny stipendiegivare: Röhsska museet tillsammans med Dynamo Väst och Svensk Form! Läs mer om det nya stipendiet som fokuserar på gestaltad livsmiljö här.

Utställningen Ung Svensk Form 2022 är öppen från den 24 september t.o.m. 6 november 2022 innan den åker vidare till sin slutdestination på Form/Design Center i Malmö.

Ung Svensk Form 2022 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Projektet genomförs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Malmö stad och en lång rad utställningsarrangörer och stipendiegivare.