Lilla Åland firar 80 år

Lilla Åland. Foto: Stolab

Lilla Åland − en klassiker och stark symbol för svensk möbelproduktion och design fyller 80 år. Nu får vi se den en i ny, limiterad utgåva- smoked oak oil. Samtidigt visas fem unika och färgstarka exemplar av den ikoniska pinnstolen, skapade av färgexperten Sara Garanty.

I Finströms kyrka på Åland fick Carl Malmsten år 1938 inspirationen till klassikern Lilla Åland − stolen med stort S, pinnstolarnas pinnstol. Ur bysnickarens handsvarvade stol skapade Carl själva kärnan till Lilla Åland som 1942 anpassades till produktion. En produktion som pågått oavbrutet sedan dess hos Stolab i Smålandsstenar. I år firar Lilla Åland 80 år. 

bild
limiterad utgåva om 2022 stolar i smoked oak oil. Foto: Stolab

Stolab har utvecklats till ett betydande varumärke på scenen för såväl svensk formgivning som svensk tillverkning. Allt har präglats av noggrant utfört hantverk och detaljarbete, vilket har lett till möbler som hållit för generationer. Företaget har utvecklats med och i sin tid. Hållbar design och hållbar tillverkning går hand i hand. En ständig utveckling pågår och Lilla Åland i smoked oak oil är inget undantag. Känslan och kulören i denna limiterade utgåva är ett bevis på produktutveckling i framkant. Stolab har sedan 90-talet arbetat med vattenburna ytbehandlingar. Detta för att ge personalen en säker arbetsmiljö, och för att skapa ett så litet avtryck på miljön som möjligt. Martin Johansson, VD och ägare till Stolab, berättar:

”2009 var 46% av vätskan vi köpte in till vår ytbehandling lösningsmedel. Idag är vi nere på 6%, tack vare vårt idoga arbete med att vara med i framkant av användandet av vattenburna kulörer och lacker. Parallellt med detta har vår omsättning under samma tid ökat med nästan 150%.”

bild
Foto: Stolab

Lilla Ålands 80-årsjubileum firas med en limiterad upplaga om 2022 exemplar i kulören smoked oak oil. Traditionellt används ammoniak för att röka ek, men Stolab ville hitta en annan väg:

”Vi har i många år varit fascinerade av rökt ek. En vacker yta, med ett djup som ger en härlig mörk ton när man oljar den. Traditionellt används ammoniak för att röka ek, där den reagerar med garvsyran i träet. Men ammoniaken är ett otrevligt och starkt frätande ämne som vi inte vill jobba med i vår fabrik. Därför har vi tagit fram smoked oak oil. Vi jobbar med en vattenburen bets som sedan täcks med en lågaromatisk olja. Allt för att värna om människan i vår fabrik och miljön i vår omvärld”, säger Martin Johansson.

bild
Färgstarka exemplar av den ikoniska pinnstolen, skapade av färgexperten Sara Garanty. Foto: Stolab

Förutom den limiterade upplagan i smoked oak oil uppmärksammas Lilla Ålands 80-årsjubileum även med fem färgstarka, unika versioner. Idé och design står färgexperten Sara Garanty för och det konstnärliga arbetet är utfört av Johan Ferner Ström. Som producent av möbler i massivt trä tar Stolab frågan om råmaterial på mycket stort allvar. Frågan om tillgång på ek, var den kommer ifrån och hur man kan bidra till att skapa livskraftiga skogar i Sverige ligger Stolab varmt om hjärtat. Viljan att stötta de krafter som verkar för ekens framtid är stor. Därför kommer de fem unikaten auktioneras ut via Bukowskis nätauktion. Intäkterna från denna skänks till Ekfrämjandet och Erik Stenströms stiftelse för att bistå de krafter som arbetar för att främja svensk ekskogsskötsel.