Nya Scandic Kiruna – ett gnistrande Kebnekaise i vinterskrud

Vandringen uppför Kebnekaise startar i hotellets entréplan med base camp och restaurang. Foto: Scandic Hotels

I Kirunas nya stadskärna ligger nya Scandic Kiruna, bredvid en av stadens stora mötesplatser, Aurora kultur & kongress som strålar samman med hotellet via en skywalk. Här vill man skapa en mötesplats för gäster från världens alla hörn - inramad av en inredning inspirerad av den omgivande naturens årstider och detaljer som knyter an till natur och det omkringliggande friluftslivet.

Av: Sanna Kesslfors

Alexandra Christmansson arbetar som arkitekt och projektledare på Koncept arkitekter, och har tillsammans med resten av teamet Niclas Makowsky, Ann Marie Ekroth, Jesper Von Post, Niccoló Bressan och Fredrik Alhammar, designat all interiör i publika delar. Arbetet omfattar reception, bar, restaurang, skybar, relaxavdelning, gym, mötesytor med break-out samt personalytor. Koncept har även tagit fram själva konceptet för hotellrummen, Scandic Room Collection.

bild
Exteriören på Nya Scandic Kiruna. Foto: Scandic Hotels

Hon berättar hur man har tagit fram ett koncept och story kring inredningen som grundar sig i Kirunas vackra natur och själva byggnaden i sig och dess arkitektoniska utformning.

– Det är Thomas Sandell med arkitekter från Sandell Sandberg som har ritat huset, inspirerat av Kebnekaiseberget. Vi valde att koppla konceptet till det - vandringen uppför Kebnekaise startar i hotellets entréplan, som återspeglar känslan av ett base camp med mycket sten och naturmaterial med gröna och varmrostiga toner med referens till skogen och årstiderna.

 

bild
Högre upp på bergets topp ligger skybaren - den snötäckta toppen på berget, tillsammans med varmare toner och material som efterliknar solnedgång och midnattssol. Baren är i koppar och skapar ett glittrande element. Foto Scandic Hotels

Högst upp i huset ligger Sveriges nordligaste skybar med utsikt över fjällvärlden och den nya stadskärnan.

- Om man tänker sig att vi från basecamp - bottenplan - klättrar högre upp på berget, till själva toppen, har vi i skybaren istället valt vita väggpaneler för att efterlikna den snötäckta toppen på berget tillsammans med varmare toner och material som efterliknar solnedgång och midnattssol. Baren är i koppar och skapar ett glittrande element.

 

bild
Biosittning: Scandic Kiruna som mötesplats inramas av en inredning inspirerad av den omgivande naturens årstider och detaljer som knyter an till natur och det omkringliggande friluftslivet. Foto: Scandic Hotels

För att skapa en inbjudande känsla och en härlig miljö att vistas i har Koncept arkitekter arbetat med ljussättning i snickerier, barer och reception som samkoordinerats med en stämningsfull allmänbelysning i olika punkter och höjder.

- Vi blandar belysning i snickerier med pendlade armaturer samt smalstrålande spottar i undertaket som ger ett varmt ljus. I skybaren, som syns väl och lyser upp rummet som ett glittrande smycke utifrån, sitter ett ribbtak med små glittrande punkter som speglar stjärnhimlen. Vi har medvetet låtit utsikten få ta plats och lämnat de stora glaspartierna öppna, för att kunna njuta av den magiska utsikten.

bild
Scandic Kiruna - base camp & restaurang. Foto: Scandic Hotels

bild