Nyrenoverade Scandic Park flirtar med 70-talet

Bar och resturang. Foto: Scandic

Ända sedan hotell Park stod klart i mitten av februari 1968 har både inredning och fasad präglats av en uppfinningsrik och nyskapande arkitektur, signerad Sven Markelius. Hotellet har vid olika tillfällen moderniserats och har under 2022 genomgått en av sina största renoveringar på 54 år. På Scandic Park har 1970-talets former, färger och detaljer nu flyttat in.

bild
- Hotellrenoveringen har varit ett samarbete mellan Scandic och fastighetsägaren Pandox och en viktig pusselbit i att fortsatt stärka och utveckla vår hotellportfölj i centrala Stockholm, säger Joakim Elveroth, distriktsdirektör för Stockholm city på Scandic Hotels. Foto: Scandic

Under ett års tid har Scandic Park genomgått en av sina största moderniseringar någonsin. Av de 213 hotellrummen har samtliga renoverats, ett arbete som färdigställdes redan under 2020. I den nyligen avslutade renoveringsetappen har hela entréplanet med reception, bar, restaurang, terrass och mötesrum fått ett nytt utseende som speglar vår nutid, men samtidig samspelar med 1970-talets grafiska former, dels genom närproducerade möbler med koppling till 70-talet.

bild
Lobbyn. Foto: Scandic

 

bild
Foto: Scandic

För att säkerställa att hotellet har en så liten klimatpåverkan som möjligt, en viktig del av Scandic och fastighetsägaren Pandox hållbarsarbete, har fastigheten fått helt nya fönster, entréparti och ett nytt kök. Hotelldriften kommer även att under 2022, återcertifieras enligt Svanens nya, tuffa kriterier där bland annat miljömärkta produkter och kemikalier, 100% förnybar el, frånvaron av engångsförpackningar, reducerad vattenanvändning, ett klimatvänligare matutbud och fokus på ett minskat matsvinn ligger till grund för certifieringen.

- Äntligen kan jag och mina medarbetare återigen få visa upp ett helt nytt hotell för våra gäster och lokalbor. Vi benämns ofta i området som en naturlig förlängning av Humlegården, samt Östermalm och genom renoveringen kan vi nu fortsätta att befästa denna position och ta parken till Park. Att vi nu tar tillbaka 70-talets färgstarka design gör också att vi skapar en känsla av välkomnade och omhändertagande i hela hotellet eftersom gammalt möter nytt, säger Jane Lundberg, Hotelldirektör på Scandic Park.

bild
Foto: Scandic

På den sjunde våningen återfinns hotellets relaxavdelning som just nu befinner sig i sluttampen av moderniseringen. När den öppnar under hösten 2022 får Östermalm en ny plats för stillhet och återhämtning. I anslutning till entréplanet har även ett helt nytt gym byggts, något som i förlängningen kommer att uppskattas av både affärs- och fritidsresenärer, men även de många olika sportgrupper som bor på hotellet.

 

bild
Konferensrum Foto: Scandic 

Designuppdraget för Scandic Park tilldelades Doos Arkitekter med utgångspunkt i att återskapa och hitta tillbaka till ursprunget i hotellet, lyfta fram och inspireras av det som var gömt och vackert, samt att knyta ihop Sven Markelius grafiska rena linjer och ärliga material med nutidens tankar, idéer och funktioner.